Nationale staking legt land plat
Lees ook: Wie staakt in Brussel?
Nog tot zeker tien uur vanavond ligt ons land lam door een 24-urenstaking van de openbare sector. Reden daarvoor is de hervorming van het pensioenstelsel die minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) onlangs aankondigde en nog dit jaar rond wil krijgen.
"Vijfhonderd dagen is er geklungeld geweest om een regering te vormen," legt Jos Digneffe van de socialistische vakbond uit. "Dan is die regering er plots en dan wordt een loodzwaar dossier als dat van de pensioenen door je strot geramd zonder enige vorm van voorafgaand overleg. Dat alleen al is voldoende om in actie te treden."
Het openbaar vervoer ligt volledig stil. Bij de NMBS rijdt sinds woensdagavond tien uur geen enkele trein uit. Eenzelfde scenario bij de MIVB, De Lijn en TEC. Ook internationale treinen Thalys en Eurostar rijden niet uit, omdat ze afhankelijk zijn van Infrabel.
De verwachte drukte op de autosnelwegen blijft voorlopig uit. "Heel wat mensen hebben blijkbaar hun voorzorgsmaatregelen genomen en blijven vandaag thuis," zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Hinder is er wel op een aantal toegangswegen rond Brussel door filterblokkades van de vakbonden. Die moesten tegen 10.30 opgeheven zijn.
Het luchtverkeer ondervindt voorlopig weinig hinder van de staking. De luchtverkeersleiders van Belgocontrol staken niet mee, maar sommige piloten mogelijk wel. De touroperatoren namen voor de zekerheid hun voorzorg en hebben hun vluchten naar andere luchthavens omgeleid. Thomas Cook wijkt uit naar Maastricht. "We hebben momenteel geen enkele zekerheid dat alle vluchten tijdig zouden kunnen vertrekken vanop Brussels Airport," legt Baptiste van Outryve uit. "We hebben daarom voorzorgsmaatregelen genomen en vragen onze passagiers - vanuit welke hoek in België ze ook komen - om zeker drie uur voor vertrek naar Zaventem te komen. Van daar uit voorzien wij transport naar de luchthaven van Maastricht."
Verder legt ook het personeel van bpost vandaag het werk neer, net als de vuilnisophalers. De afvalophaling door Net Brussel zal daardoor zo goed als zeker niet doorgaan. Net Brussel vraagt om de vuilniszakken binnen te houden tot de volgende ophaling.
Ook bij de gemeentediensten wordt er gestaakt. Bij de stad Brussel zullen vooral de diensten van het departement Bevolking ernstig verstoord zijn. De crèches werken met een minimumbezetting. Ook bij de dienst Stedenbouw zal waarschijnlijk nauwelijks gewerkt worden.
Ook ziekenhuizen kunnen hinder ondervinden van de nationale stakingsdag. Johan Hellings van de Vlaamse koepel van Openbare Ziekenhuizen: "Er zijn ziekenhuizen waar er een volledige stakingsoproep is en waar dus de zondagsdienst geldt. Maar er zijn ook ziekenhuizen waar er nauwelijks tot geen acties zijn. In de meeste ziekenhuizen worden operaties ook uitgevoerd omdat die ingepland waren. Er zijn nauwelijks ziekenhuizen waar operaties uitgesteld moeten worden."
De Iris-ziekenhuizen in Brussel verwachten zich eveneens aan problemen, net als het UZ in Jette, al schakelen ze niet over op zondagsdienst.
Welke impact de staking op het onderwijs heeft, is moeilijk in te schatten. "In het secundair onderwijs hadden bepaalde scholen nog voor de aankondiging van de staking al beslist om hun leerlingen verlof te geven omdat vandaag de klassenraden samenkomen," zegt Willy Bombeek van het katholiek onderwijs. "In het basisonderwijs kan het wel zijn dat er meer gestaakt wordt."
De Vrije Universiteit Brussel gaat door met de lessen, maar houdt er rekening mee dat veel studenten en personeelsleden moeilijk op de campus zullen geraken.
Scholen waar er gestaakt wordt zijn wel verplicht om opvang te voorzien voor de leerlingen.
Volgens BEL RTL zou er ook een samenscholing zijn op de parking van Carrefour in Drogenbos.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.