‘Nergens zoveel daklozen in het stadscentrum’

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
11/07/2014

Mario Knip, de Nederlandse uitbater van de nagelnieuw B&B Art de Séjour, is naar eigen zeggen blij en trots dat hij in Brussel mag wonen. Maar hij begrijpt niet waarom er ‘niets’ gedaan wordt aan het toenemend aantal daklozen in de straten van het centrum, met name voor zijn deur. Knip: “Zo’n toevloed zie je noch in Amsterdam, noch in Londen.” Knip kent beide steden goed.

Art de Séjour bevindt zich in de Bogaardenstraat 12, schuin tegenover het postkantoor. Vele weken lang kampeerden daklozen onder de luifel van het postkantoor. Knip: “Hun gevoeg deden ze in portieken.” De B&B met maar drie kamers mikt op gasten die luxe op prijs stellen. Op de website booking.com scheert Art de Séjour hoge toppen, de commentaren zijn uitermate lovend. En dat wil Knip zo houden. Klanten merken wel op dat de straten vuil zijn, dat is een klassieker.

Maar ook de daklozen en wat ze achterlaten valt niet goed. Knip: “Ik wil mijn gasten een plezierige herinnering bieden aan het verblijf in mijn huis en aan Brussel. Brussel is een fantastische plek.”

Natuurlijk is Knip bezorgd over het imago van de wijk, daar hangt op termijn ook het succes van zijn zaak van af. Knip: “Maar ik kon het ook niet meer aanzien hoe twee kinderen op straat leven, dat is toch onmenselijk.”

Knip, die ook goede contacten onderhoudt met de buren, stapte op 5 juni naar de politie, maar hij kreeg daar te horen dat de burgemeester niet wil ingrijpen. Dat begreep Knip niet. “Bij mijn weten is wildkamperen verboden in België.” Hij vroeg of de burgemeester en de politie dan niet de wet moest doen naleven. Maar er bewoog niets, hij kreeg ook geen antwoord op de vraag of hijzelf een of andere sociale dienst kon inschakelen.

Ten einde raad stuurde Knip vorige zondag een berichtje naar burgemeester Yvan Mayeur (PS) met zijn grieven. Knip op woensdagnamiddag: “De politie is vanochtend langsgeweest en heeft met verteld dat Samu Social de familie is komen ophalen.” Knip is dankbaar voor de reactie, maar hiermee is het groeiend probleem langs de centrale lanen nog niet opgelost. Knip : “Er is nog werk aan de winkel, maar ik reken er op dat de stad een echt daklozenbeleid gaat voeren.”

Knip vindt het hallucinant als hij ‘s ochtends vroeg dronken mannen langs de Anspachlaan ziet liggen, of daklozen in de bushokjes en de reizigers die op de bus wachten in de regen ernaast.

Grote investering
Tot 2008 was er in de huidige B&B een café. Knip woonde in Amsterdam, gaf zijn baan als ingenieur op en werkte bijna vijf jaar in het pand om het om te toveren tot een luxueuze B&B.

De verbouwingen waren duur en het was hard werken, vertelt Knip, maar het was ook leuk. Een buurvrouw, een cafébazin die ondertussen naar de kust verhuisd is, bracht hem drie keer per week een warme maaltijd. Knip: “De verstandhouding met de buren is uitstekend, de buurt gaat er globaal echt op vooruit.” Knip wijst op de chique kunstgalerij twee huizen verder. Die kwam er in de plaats van een winkel met Egyptische parafernalia die er vele decennia huisde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni