'Niemand wil Dexiatoren'
Lees ook: Vlaamse regering wil Dexiatoren kopen
Belfius zoekt een oplossing voor haar groeiende overcapaciteit aan kantoorvastgoed. Tegen 2014 staat naar schatting 50.000 vierkante meter leeg in de drie hoofdgebouwen van de bank: Rogier, Pacheco en Galilei. De directie speelt al enige tijd met het idee om de Rogiertoren (85.000 vierkante meter), het modernste en aantrekkelijkste gebouw van de drie, te verkopen of - geheel of gedeeltelijk - te verhuren.
De verkoop van de toren aan het Rogierplein in Sint-Joost zou de bank zo'n 225 miljoen euro kunnen opleveren. In het voorjaar toonden de Vlaamse regering en, in mindere mate, de Europese Commissie en de Brusselse regering, volgens de krant interesse in het gebouw.
De Vlaamse overheid leek de belangrijkste kandidaat. De Vlaamse regering werkt immers al enkele jaren aan een hergroepering van de administratie in administratieve centra in de buurt van grote stations. Enkel in Brussel is die hergroepering nog niet op poten gezet.
Volgens informatie van De Tijd neigt Vlaanderen op dit moment naar een huurscenario maar verlopen de gesprekken met Belfius erg stroef omwille van de prijs. Groenere nieuwbouwprojecten zijn door de crisis op de kantoormarkt beschikbaar tegen scherpe prijzen.
De Europese Commissie van haar kant koos de voorbije maanden eerder voor kleinere gebouwen, ook al omwille van de aantrekkelijke huurprijzen.
Rest nog de Brusselse regering. Die wil haar administratie graag centraliseren maar lijkt niet meer of niet meteen geïnteresseerd in de Rogiertoren.
De Rogiertoren is met zijn 137 meter op dit moment de derde hoogste van het land na de Zuidertoren en de Financietoren. Hij werd als Dexiatoren opgeleverd in 2006 maar veranderde op 1 maart 2012 van naam samen met de noodlijdende bank.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.