'Niet de grootte telt, wel het idee achter de tuin'

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
27/06/2008
Tijdens het weekend stellen bijna driehonderd trotse bezitters van riante en intimistische tuinen in Vlaanderen hun privéstukje natuur open. Brusselaars hebben blijkbaar geen interesse om hun groenplantsoen open te stellen. De Landelijke Gilden, de organisator van het evenement, zou niet liever willen dan dat er ook in het Brusselse gewest kijktuinen opengesteld worden.

O p enkele historisch waardevolle publieke parktuinen na, waaronder de stiltetuin van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen en de tuinen van het Erasmushuis in Anderlecht, steunt het 'tuinen spotten' helemaal op particuliere medewerking.
U kunt thematuinen bezoeken waar de plantencollectie centraal staat, met bijvoorbeeld verschillende soorten siergrassen, of hortensia's (Hydrangea), bloemenborders, bamboe of buxushagen. Er zijn tuinen met minstens dertig rozenvariëteiten. Tuinen met vijvers. Tuinen opgebouwd rond rariteiten, zoals exoten, medicinale kruiden of citrusbomen. Of - even voorbij de Ring - een romantische kringlooptuin (Heyrbaut­laan 30 in Dilbeek) waar u een schaduwpad, een bosje en een natuurlijke amfibieënvijver vindt. Ook hier wordt een rondleiding gegeven, ditmaal over kringlooptuinieren en behandeling van rozen zonder pesticiden.

In een uitvoerig geïllustreerde wegwijsgids worden alle opengestelde tuinen omschreven. Voorts worden suggesties aangereikt voor tuincircuits (trajecten met de fiets of de wagen) binnen een beperkte afstand. In de straat zelf is elke deelnemer te herkennen aan een wegwijzertje. En extra markeringen (in de gids) wijzen op een makkelijke toegang voor rolstoelgebruikers of op 'eigendom van een kunstenaar'. Ook staat vermeld waar u 's avonds nog binnen mag, of waar u later in het jaar langs mag komen.

Oproep voor 2009

Voor het eerst nemen ook acht heel aparte tuinen in Nederland deel aan het open tuinenweekend. Ze sluiten aan op fietscircuits (drie lussen van tien tot 37 kilometer) in het grensgebied met Vlaanderen.
In het Brussels gewest doet er maar één enkele tuin mee. Het is de filosofische tuin en kruidentuin (31 are) van het Erasmushuis (Kapittelstraat 31 in Anderlecht, www.erasmushouse.museum). Hedendaagse kunstenaars hebben er eerder beelden en waterpartijen aangebracht als installaties die herinneren aan het gedachtegoed van Erasmus. De toegang tot de ommuurde museumhof is gratis, al is dit zeven dagen op zeven en het hele jaar rond het geval.

"Dat er geen privétuinen in de negentien Brusselse gemeenten opengesteld worden, ligt helemaal aan de eigenaars zelf," bevestigt Carine Santermans van de Landelijke Gilden, die de Open Tuinen-actie coör­dineert. "We wachten met open armen op nieuwe adressen. Niet de omvang van de tuin is van tel, wel het concept binnen zijn omgeving, de inrichting of het plantenaanbod. Wie in 2009 zijn tuinverhaal kwijt wil, mag nu al contact opnemen met Open Tuinen van de Landelijke Gilden."

:: Open Tuinen op zaterdag 28 en zondag 29 juni van 10 tot 18 uur (tenzij anders vermeld). Toegang: van gratis tot 2 euro. Kinderen tot 18 jaar gratis; jonge kinderen moeten aan de hand gehouden worden; honden zijn niet toegelaten, ook niet aan de leiband. Meer info op 016-28.60.74

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni