Niet meer vossen (+kaart)
Her en der duiken berichten op dat het aantal vossen toeneemt in Brussel. "In het zuidoosten van Brussel neemt hun aantal toe," zei Willem Draps (MR), burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe woensdag in La Dernière Heure. "Wie 's nachts rondrijdt komt er altijd wel een tegen. Ze verschuilen zich in de parken en de tuinen van de mensen."
"Er zijn inderdaad veel vossen maar de populatie is stabiel," zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. "Het is niet zoals bij de konijnen waar er een jaar veel van zijn en het andere jaar weinig."
In deze tijd van het jaar zijn vossen wel zichtbaarder. "In de zomer lijkt het soms dat er meer vossen zijn omdat de moeders dan hun jongen afstoten," zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. "Die jongeren zijn dan een tijdje op de dool op zoek naar een eigen territorium. In deze periode krijgen we dan ook de meeste meldingen krijgen."
Vooral in de residentiële wijken rond het Zoniënwoud leven veel vossen (zie kaart onderaan). "Vooral in Oudergem, Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde zit het vol met vossen. Ze zitten eerder in de woonwijken dan in het bos omdat ze dicht bij de mens makkelijker voedsel vinden. Het zijn opportunistische dieren." Leefmilieu Brussel raadt dan ook aan om de vuilnisbakken niet te vroeg buiten te zetten.
Ondanks de slechte reputatie is de vos niet gevaarlijk. "Vossen wonen dichter bij de mensen dan vroeger maar het blijven wilde en schuchtere beesten," aldus nog Olivier Beck. "Ze zijn nog altijd bang van honden en katten en zeker van mensen. Wij hebben nog nooit een klacht gehoord van iemand die is aangevallen door een vos." Vossen kunnen wel ziektes verspreiden en mogen dus niet worden aangeraakt.
Jagen op vossen is uit den boze - het zijn beschermde dieren. De levensverwachting van een stadsvos is niet meer dan twee jaar. Het autoverkeer is zijn voornaamste vijand.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.