'Niet meer weg te denken uit Zuidoost-Brussel'

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
14/09/2009
Na liefst 36 jaar trekt Marie-Anne Delanote de deur van het gemeenschapscentrum Kontakt achter zich dicht. Met haar blikken we terug en kijken we vooruit.

Naamsveranderingen waren er genoeg tijdens de rijke loopbaan van Marie-Anne Delanote: de Nederlandse Cultuurcommissie werd in 1989 Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Kultuurraad van Sint-Pieters-Woluwe werd herdoopt tot Sociaal-Culturele Raad om ten slotte Gemeenschapscentrum Kontakt te worden. Er werd gaandeweg ook flink gesleuteld aan doelgroepen, prioriteiten en 'problematieken' .

"Maar juist daarom vernieuwde mijn baan zichzelf voortdurend gedurende die 36 jaar," zegt Delanote. "En ja, natuurlijk koester je nostalgische gevoelens over de pioniersperiode. Toen waren we gehuisvest in de Vandendriesschelaan en kregen we het Jongeren- en Gezinsadviescentrum en de jonge biblio­theek als buren. We zetelden in elkaars raden van bestuur. Jongeren kwamen dan ook bij mij terecht met problemen met hun lief of als ze vreesden dat ze zwanger waren. En dat de bibliotheek één deur verderop zat, legde de basis voor een heel goede verstandhouding met de scholen uit de buurt. Een fenomeen dat tot mijn grote vreugde nog tot op de dag van vandaag doorwerkt."

Terugblikkend op zo'n lange loopbaan duikt onvermijdelijk ook François Persoons op: die oud-PSC'er trad toe tot het FDF en was van 1971 tot 1981 burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe. "In het begin van de jaren 1970 vond er in heel wat Brusselse gemeenten een politieke aardverschuiving plaats. Het FDF rukte op en leverde ook bij ons de burgemeester. De nieuwe partij wilde de koers van het gemeenteschip drastisch wijzigen. Ach, Persoons viel al met al nog mee, hij was geen FDF'er à la Nols, maar toch heb ik er wat moeite mee dat hij nu zo de hemel in wordt geprezen. Hij was heel trots op zijn aura van intellectueel, maar aan de vervlaamsing van de Leuvense universiteit had hij een trauma van hier tot ginder overgehouden. Het was een despoot, maar hij onderschreef wat toen aan deze kant van Brussel zo vaak werd gesteld: 'Chez nous, il n'y a pas de problèmes.' "

Onverteerbare Witte
En toen kwam in 1976 die roemruchte Vlaamse Week, die heel veel heeft losgemaakt. "We hadden hier een gemeentelijk cultureel centrum met een uitsluitend Franstalig programma, maar geregeld stond er een weeklang een bepaald land in de kijker. Zo kwam er ook een Semaine Flamande, met als ondertitel: 'La Flandre d'aujourd'hui' . De film die toen gedraaid werd, was De Witte. Een prent met een baard dus (uit 1934, red.) , die eerder een beeld gaf van la Flandre profonde van grootmoeders tijd."

"Voor het toneelstuk viel de keuze op Jean Anouilh... De spreker van die week was hoogleraar Economie Mark Eyskens - een collega van Persoons, nota bene -, en het Ballet van Vlaanderen verzorgde het dansluik, maar De Witte en Anouilh zijn hier zwaar op de maag blijven liggen."

Een delegatie, waarvan ook Marie-Anne Delanote deel uitmaakte, toog daarop naar burgemeester Persoons. "In het begin dreigde het mis te lopen omdat een delegatielid alle emotionele registers opentrok over het gemeentelijk zwembad waar de redders alleen Frans spraken: 'Zo kunnen mijn kinderen wel verdrinken!' Persoons stond geenszins open voor emotionele argumenten, maar gelukkig tapte mijn mede-delegatielid André van Ham meteen uit een ander vaatje: hij stelde een programma voor van Nederlandstalige realisaties in het Cultuurcentrum. Van Ham wist dat praktisch en constructief te brengen, hij wou een sfeer van wederzijds respect creë­ren. Welnu, na al die jaren is het theateraanbod van Kunst & Cultuur nog altijd uniek voor heel Brussel en absoluut niet meer weg te denken uit Zuidoost-Brussel."

In de beginjaren stond Delanote er moederziel alleen voor, maar ondertussen is de ploeg van het gemeenschapscentrum uitgegroeid tot een team van tien VGC-personeelsleden, en het laatste jaar stond Delanote in een duobaan met Alexandra Vervaecke. "En ik kan met een gerust hart zeggen dat zij de klus heel goed zal klaren."

Op vrijdag 18 september (van 17 tot 22 uur) is er nog een After Work Party waarop Delanote in de bloemetjes wordt gezet, en waar iedereen van harte welkom is - vanzelfsprekend in Kontakt zelf, Orbanlaan 54.

:: Reserveren voor de After Work Party op 02-762.37.74

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni