Groene wandelweg Dauwstraat Anderlecht c Google Street view

Nieuwbouw verpest groene wandelweg

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
21/01/2015

Een groene wandelweg in de oude bedding van de Kleine Zenne kan er niet komen omdat de Stad Brussel er een gebouw neerpoot. Met dank aan Leefmilieu Brussel.

Leefmilieu Brussel is zelf de promotor van het idee van groene wandelwegen. Omdat er in sommige delen van Brussel weinig groen is, en de ruimte schaars is, moet er een ‘maillage vert’ komen die verschillende parken verbindt, en zo de stad vergroent.

Aan de Ninoofsepoort, een van de plekken waar nauwelijks groen is, heeft Leefmilieu Brussel een dergelijke groene verbinding geprogrammeerd, in de oude bedding van de Kleine Zenne. Die is vandaag niet bebouwd, en dus ideaal om te vergroenen en dan open te stellen voor het wandelaars en fietsers.

De weg is voorzien in het Gewestelijk Duurzaam Ontwikkelingsplan en in het wijkcontract Passer en loopt van de Ninoofsepoort naar het Dauwpark (en dan verder), parallel met de Kleine Ring en doorheen de wijk.

In het door de Brusselse regering goedgekeurde basisdossier van het wijkcontract Passer staat: “Het lineaire park van de Kleine Zenne is de stedenbouwkundige rode draad doorheen het duurzame wijkcontract.”

Parlementslid Jef Van Damme (SP.A) stelde onlangs in het parlement een vraag over het Kleine Zennepark. En wat blijkt? De groene wandeling kan er niet komen, omdat de stad Brussel er een gebouw neerpoot, pal op de oude Zennebedding.

Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) antwoordde dat Leefmilieu niet op de hoogte was van de bouwplannen. “Maar dat is manifest onjuist,” zegt Van Damme. “Leefmilieu Brussel is, net zoals het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO), betrokken bij de aflevering van de vergunning en heeft geen opmerkingen geplaatst. Dit is ofwel slechte wil, ofwel incompetentie.”

Ander tracé
De Stad Brussel is intussen begonnen met de bouw. Het gaat om een uitbreiding van de vakschool Arts et Métiers. Van Damme ziet, ondanks de bouw van de uitbreiding van de vakschool, toch nog een mogelijkheid om het Kleine Zennepark aan te leggen. “Langs het gebouw zijn nog enkele meters vrij. Alleen moet de toegang dan voor het publiek worden opengesteld.”

Daarvoor moet de Stad Brussel haar toestemming geven, maar die weigert te reageren.

Bij Leefmilieu Brussel geven ze toe dat er bij aflevering van de bouwvergunning iets is misgelopen. Serge Kempeneers: “Er zijn dan ook heel veel kleine vergunningsaanvragen, en deze is op de grens van twee gemeenten.”

Kempeneers ziet nog wel een mogelijkheid om de groene wandeling in de toekomst in orde te brengen. “Er is ook nog een ander tracé mogelijk. Maar uiteindelijk,” vindt Kempeneers, “is het nieuwe park aan de Ninoofsepoort veel belangrijker. Ik denk dat de buurtbewoners vooral daar op zitten te wachten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni