Nieuwe Brusselaars (4): Pooja uit India
Pooja volgde haar man Kunal anderhalf jaar geleden naar Brussel. Zoals zovele Indiase vrouwen leerde ze hem kennen door een gearrangeerd huwelijk. "We hadden elkaar twee keer gezien, een keer tijdens een kop koffie, de keer nadien lunchten we samen. Tijdens de lunch voelden we dat het goed zat. Een jaar later waren we al getrouwd," glundert ze.
Kunal werkt voor een groot Amerikaans bedrijf in Brussel. Hun huwelijk betekende dat Pooja haar thuisstad Jaipur moest achterlaten."Wat een verschil met India!," was haar eerste reactie."Alles is zo rustig in Brussel. De straten zijn proper, de kinderen kunnen spelen waar ze willen, en met de auto rijden is zo comfortabel."
Sla, pizza en pasta
Een thuis vinden in de hoofdstad verliep vlot. "We kunnen gemakkelijk alle Indiase TV-zenders ontvangen en de Indiase ambassade in Brussel organiseert af en toe authentieke feesten, zoals Diwali enkele maanden geleden. Iedereen was traditioneel en kleurrijk gekleed, er waren bloemen, lekker eten en we hebben de hele nacht vuurwerkbommetjes afgevuurd."
Ook op culinair vlak heeft Pooja niet te klagen. "Er zijn enkele lekkere Indiase restaurants, bijvoorbeeld La Porte des Indes op de Louizalaan. De meeste Indiase restaurants hier worden uitgebaat door mensen uit Bangladesh en dat proeven we wel, you know. We missen de authentieke smaak. In een Molenbeekse cash & carry vind ik alle soorten bloem en kruiden zoals koriander, komijn, kurkuma en peper om zelf te koken." Al is het voor een vegetarische Hindoe niet altijd gemakkelijk. "Het is alsof je in Brussel als vegetariër enkel sla kan eten. Sinds ik in België ben, ben ik verzot op pizza en pasta."
Ondanks alle Indiase invloeden is Pooja's Indiase kennissenkring in Brussel na anderhalf jaar nog erg klein. "Taal is voor veel Indiërs een grote barrière, daarom blijven ze vaak thuis. Het leven in Brussel is ook veel duurder dan in India, en elk gezin spaart om zoveel mogelijk terug te sturen naar het thuisland."
Ook de huisvesting in Brussel is niet te vergelijken. "Let me tell you, In India wonen tot vier generaties samen in één huis en kan je zomaar bij buren of kennissen langsgaan, in Brussel is alles veel meer geregeld. In Jaipur ontmoeten we elkaar ook geregeld aan de tempel, dat is hier niet zo evident. Er is wel een kleine hindoetempel In Etterbeek, maar daar ga ik niet vaak naartoe. Alle Indiërs hebben thuis trouwens zelf een altaar waar ze dagelijks hun rituelen uitvoeren."
Bovendien zijn volgens Pooja de meeste Indiërs in Brussel ook mannen die hier omwille van een job enkele jaren wonen. "Er wonen veel Indiase expats dicht bij elkaar in Evere, Etterbeek en Elsene. Via de collega's van mijn man leerde ik ze kennen." Om toch contact te houden met vrouwelijke landgenotes richtte Pooja een Facebook-groep op. "Daar wisselen we onder andere adresjes uit over winkels, schoonheidssalons en restaurants. We komen binnenkort ook samen. Daar kijk ik erg naar uit."
'Elke dag is een verrassing'India mag dan wel aan de andere kant van de wereld liggen, toch hoort Pooja haar moeder elke dag. "Hier kan ik niet zo zomaar even langs gaan, dus bel ik mijn moeder elke dag. Twee keer per week telefoneer ik de schoonouders, en tijdens het weekend houden we contact met de grootouders en de naaste familie. Dat lijkt misschien gek, maar ik denk dat alle Indiërs het doen."
Pooja gaat één keer per jaar terug naar Jaipur, en krijgt af en toe ook familie op bezoek in Brussel. "Dan laat ik hen de groene parken zien, nemen we de metro en gaan we naar een shoppingcentrum. Mijn familie schrikt altijd even wanneer ze niet bediend worden in een winkel. In India zijn overal dienaars, elke familie heeft er ook een of meerdere inwonen."
Dat laatste is wat Pooja in het begin erg miste in Brussel. "Ik was 26 toen ik naar België kwam, en voor het eerst moest ik zelf koken, afruimen en poetsen." Vooral het culinaire was even wennen. "Ik was niet echt een keukenprinses. Mijn man kon dat natuurlijk niet weten voor we trouwden. Dat is een van de vele voordelen van een gearrangeerd huwelijk, elke dag zit vol verrassingen en we ontdekken voortdurend iets nieuws bij elkaar," lacht ze.
India in Brussel:
- Officieel wonen er 2.000 Indiërs in Brussel.
- Beste winkel: Ideal Cash & Carry, Gentsesteenweg 33, 1080 Molenbeek en Garam Masala, Waversesteenweg 225, 1050 Elsene.
- Hindu tempel: Ram Mandir, Van Meyelplein 27, 1040 Etterbeek (Ook op Facebook, zoek 'Ram Mandir Brussels')
- Beste restaurant: La Porte des Indes, Louizalaan 455, 1050 Brussel en Shere-e-Punjab, Artisjokstraat 2, 1210 Sint-Joost-ten-Node
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.