Nieuwe cellen voor Sint-Gillis
H et tekort aan cellen in de Brusselse gevangenissen blijft een kwalijke zaak. Binnen het masterplan 2008-2012 staat voor de FOD Justitie de uitbreiding van het aantal cellen met stip genoteerd. Alle ogen zijn nu gericht op het nieuwe gevangenisdorp van Haren voor 1.190 gedetineerden, dat verwacht wordt tegen 2016. Gelukkig brengt drie jaar (ver)bouwen (april 2009-april 2012) aan Vleugel B in Sint-Gillis soelaas.
Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen (de bouwheer van de gevangenisrenovatie), heropenen Vleugel B op 14 mei. Die vleugel, ongeveer vijfduizend vierkante meter groot, was het laatste 'zwaar te renoveren' cellengebouw van de vijf negentiende-eeuwse vleugels in stervorm (het 'Ducpétiaux-model') die uitwaaieren vanuit het centrale observatiecentrum.
Celvleugel B werd op de binnenplaats uitgebreid met een bijgebouw van 595 vierkante meter, dat een verbinding maakt met de andere vleugels. Dat kostte de overheid om en bij de 7,5 miljoen euro. Volgens de communicatie van het Gevangeniswezen werd Vleugel B "tot op de draagstructuur blootgelegd, gecontroleerd, hier en daar verstevigd, afgestemd op de behoeften van de gebruiker en aangepast aan allerlei normen, onder andere op het vlak van hygiëne en comfort". Nieuw - en niet onbelangrijk - zijn de extra douches, nu met luchtafvoer en energiezuinige warmwatertoevoer. Ook de elektrische installaties en de verwarming in de cellen (en andere lokalen) zijn vervangen. De rookafvoer van Vleugel B staat nu in verbinding met een algemeen branddetectiesysteem.
Agressiefste
Begin deze maand werd ook het interieur afgewerkt: er kwamen isolerende vloeren, valbeveiliging voor de zolderkoepels, dakrandbeveiliging, galerijen en borstweringen, bepleistering en herschildering ("De kleur zorgt voor warmte en intimiteit").
In zijn nieuwe jasje bevat Vleugel B vier polyvalente zalen, drie wachtzalen, vijf bureaus, honderd eenpersoonscellen en achttien douches. De cellen kregen modern sanitair: een toilet en wastafel. Elk veiligheidsvenster van de gerenoveerde cellen kreeg een vast en een beweegbaar gedeelte. Dat voorkomt dat er nog voorwerpen naar buiten worden gegooid.
De nieuwbouw, die in neo-Tudorstijl werd toegevoegd aan Vleugel B, heeft een groendak om het geluid van zware regenval te dempen en verhitting in de zomer tegen te gaan. De annex is speciaal bestemd voor 'de agressiefste gedetineerden'. Het gaat om zes afzonderingscellen met zenitaal daglicht, een bed in beton, een toilet in inox en een 'Amerikaanse' celdeur met een luik om handboeien aan te reiken.
Voorts geeft de bijbouw onderdak aan een douchehoek, twee kamers voor gesprekken met advocaten en wat bergruimte. Voor weerspannige gedetineerden werden acht individuele binnenplaatsjes ingericht, onder een traliedak.
Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van het Gevangeniswezen, bevestigt dat het dossier in de eindfase zit. "We werken nu volop de procedure uit voor de ontvangst van de gedetineerden. Waar komen ze vandaan? Welk profiel mogen ze hebben? Wat zijn de selectiecriteria? Hoe organiseren we de transfers? Nog even proefdraaien, dus. In principe zijn de monocellen voor één gevangene, maar ik kan me niet uitspreken over de effectieve bezetting." In Vorst zitten soms drie gevangenen in één monocel, in Sint-Gillis kan dat niet.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.