Nieuwe daklozen zijn vooral jongeren

© brusselnieuws.be
27/12/2011
Meer en meer mensen komen op straat terecht, onder hen steeds meer jongeren. Er is opvang, maar niet iedere jonge dakloze staat te springen om daar gebruik van te maken. En niet ieder centrum is er even happig op om hen op te vangen.

De economische crisis creëert nieuwe daklozen. Er zijn nu 50.000 daklozen in het land. Een tiende van hen woont permanent op straat, 2.000 daarvan in Brussel.

De grootste groep onder de nieuwe daklozen zijn jongeren, schrijft Gazet Van Antwerpen. Ook in Brussel is er een toename van jonge daklozen, bevestigen de betrokken organisaties.

"Er zijn verschillende redenen waarom jongeren op straat belanden," zegt een medewerkster van een onthaaltehuis. "Wij treffen hoofdzakelijk jongeren die uit een gebroken thuissituatie komen. Soms komen jongeren in een instelling terecht wanneer ouders niet meer voor hen kunnen of willen zorgen. Op het moment dat ze achttien worden, mogen ze daar niet meer verblijven en komen ze op straat terecht."

Regels
Met ongeveer 2.000 daklozen zou je kunnen denken dat de straten van Brussel geplaveid zijn met slapende mensen op dekentjes en kartonnen dozen, maar dat is niet het geval.

"De meeste daklozen slapen niet onder de blote hemel, maar vinden andere oplossingen," zegt Gilberte Eeckhout, directrice van Nachtopvang Hoeksteen, aan brusselnieuws.be. "Ze verblijven bijvoorbeeld in een garage of in een kraakpand. Sommige vinden tijdelijk onderdak bij vrienden of kennissen. Bij jongere daklozen is dat ook zo. Jongeren stappen minder snel naar een opvangcentrum. In die centra gelden vaak strikte regels, en daar hebben ze het soms moeilijk mee. Veel jongere daklozen zijn bezig met drugs en hebben geen boodschap aan zo'n centrum."

Vechtpartijen
Omgekeerd staan niet alle centra open om jonge daklozen op te vangen. "Vroeger konden jongeren bij ons terecht, maar we hebben beslist om daarmee op te houden omdat er veel problemen waren," zegt Lucien Vaneetvelde van Poverello. "We helpen natuurlijk wel af en toe nog een jongere die dat echt nodig heeft, maar over het algemeen vangen we die groep niet meer op. Dat komt omdat er vroeger veel problemen waren met vechtpartijen. Jongeren worden vaker agressief en stelen ook meer, merken we. Oudere daklozen zullen eerder conflictsituaties vermijden. Wij hebben maar een beperkt aantal vrijwilligers en een beperkte infrastructuur. We geven daarom de voorkeur aan oudere daklozen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni