Nieuwe Engelstalige bacheloropleiding moet expats bekoren

Sara De Sloover
© BRUZZ
31/08/2016

De VUB lanceert het komende academiejaar in samenwerking met de UGent een Engelstalige ‘bachelor in de sociale wetenschappen’, die studenten opleidt in een interdisciplinaire mix van sociologie, politicologie en communicatiewetenschappen. Het is voor het eerst dat Vlaamse universiteiten een Engelstalige bachelor aanbieden, zegt de programmadirecteur, socioloog Dieter Vandebroeck.

Vanwaar dit idee?
Vandebroeck: "De idee voor de ‘bachelor in the social sciences’ kwam er na een onderzoek van het Brusselse onderwijslandschap door de VUB. Dat toonde een leemte aan in het onderwijsaanbod voor de grote groep Engelstalige scholieren die in Brussel uit het secundair onderwijs komen."

"Dat werd ook bevestigd door Afiliatys, een belangengroep van EU-werknemers. Op masterniveau zijn er al veel Engelstalige opleidingen, maar op bachelorniveau vind je enkel opleidingen die vooral economisch of business-georiënteerd zijn."

"Deze bachelor moet studenten toelaten fenomenen vanuit de drie sociale wetenschappen te benaderen. Dit jaar nemen we bijvoorbeeld Brexit als case. We zullen zowel de politieke ideeën bespreken die tot de stemming geleid hebben, als de mediacampagne rond het referendum, en de sociologische verschillen tussen wie voor en tegen stemde."

Wie is al ingeschreven?
Vandebroeck: "Op dit moment zijn 46 studenten ingeschreven voor de nieuwe richting: dertig Belgen, acht EU-studenten en acht niet-EU-studenten. Maar bij de buitenlanders komt dat traditioneel wat trager op gang. Bij de Vlamingen zijn er veel studenten met ook een andere EU-nationaliteit."

"Daarnaast zijn er nog twaalf vluchtelingen die een kandidaatsdossier hebben ingediend via het ‘Welcome Refugees’-programma van de VUB waarover we nog moeten beslissen. Het gaat om kandidaten uit onder meer Syrië, Irak, Afghanistan, Somalië en Oeganda. Het is duidelijk dat hun deelname ook een meerwaarde zou betekenen voor de andere studenten, in een opleiding die onder meer internationale conflicten bestudeert."

Zal Brussel een rol spelen in het programma?
Vandebroeck: "Heel duidelijk, Brussel heeft een internationale uitstraling en is een uitgelezen onderzoeksveld voor de sociale wetenschappen. Qua politieke wetenschappen kunnen we hier de EU-instellingen bezoeken, en de exotische Belgische staatsstructuur bestuderen. Sociologen vinden hier de scherpste tegenstellingen tussen arme en rijke wijken van heel Europa. En communicatiewetenschappers vinden hier enorme media-archieven, en vele grote mediabedrijven."

"We organiseren de opleiding in samenwerking met UGent, waarbij de collega’s van Gent de eerste twee jaren in Brussel doceren. Maar in het laatste jaar kunnen de studenten ook in Gent vakken volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni