Er worden 400 plaatsen extra gecreëerd in de bestaande Belgische gevangenissen om de overbevolking in onder andere de gevangenis van Sint-Gillis terug te dringen. Dat meldt het kabinet van federaal justitieminister Koen Geens (CD&V), in een reactie op recente cijfers van de Belgische gevangenisadministratie. Die tonen nog eens aan dat de overbevolking in àlle gevangenissen gevoelig hoog blijft, met Sint-Gillis op kop.
Nieuwe gevangenisplaatsen moeten Sint-Gillis ontlasten
“Er komen dus 400 extra plaatsen. Als het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen na de zomer de eerste geïnterneerden zal kunnen opvangen, komen de eerste 180 plaatsen al vrij in het reguliere gevangeniscircuit,” klinkt het op het kabinet-Geens.
Op die manier wordt de zwaar overbevolkte gevangenis van Sint-Gillis ontlast. Dat was hoognodig, want eerder dreigde burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS) ermee om de komst van nieuwe gevangenen te verhinderen als het aantal gedetineerden niet werd teruggebracht van de huidige 900 tot 850. Hoeveel plaatsen er zullen verdwijnen in Sint-Gillis, wil het kabinet-Geens evenwel niet specifiëren.
Nationaal probleem
Maar ook buiten Sint-Gillis blijft de overbevolking in de Belgische gevangenissen gevoelig hoog liggen. In maart van dit jaar zaten er 10.723 gedetineerden in de cel terwijl er maar plaats is voor 9.216 gevangenen. Dat blijkt uit het rapport van de gevangenisadministratie.
Het gevangeniswezen gaat een analyse uitvoeren om te achterhalen of er nog andere elementen spelen dan de "traditionele seizoensstijging", klinkt het woensdag.
'Overbevolking blijft toenemen'
Uit de cijfers van het directoraat-generaal van de penitentiaire inrichtingen voor maart blijkt overigens dat het overbevolkingspercentage de laatste maanden opnieuw gevoelig is toegenomen. In november vorig jaar was er nationaal sprake van 10,8 procent overbevolking, die in maart al is opgelopen tot 16,4 procent. Als oplossing voerde Geens naast de nieuwe plaatsen ook het elektronisch toezicht in bij voorhechtenissen of als autonome straf.
Het is woensdag overigens exact een jaar geleden dat de grote cipiersstaking uitbrak. Wat begon als een staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD tegen de federale begroting waar de christelijke overheidsvakbond voor de gevangenissen zijn wagonnetje aanhing, mondde uit in een wekenlange gevangenisstaking die vooral de werking van het penitentiair systeem in Franstalig België lamlegde.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.