Nieuwe multiconfessionele begraafplaats Anderlecht

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
26/06/2006
Joden en moslims kunnen nu ook in Anderlecht volgens hun religieu­ze traditie begraven worden. De gemeente opende daarvoor twee perken, 49 en 51 op de begraafplaats Vogelenzang. Anderlecht is de derde gemeente met een multiconfessionele begraafplaats.

Joden en moslims kunnen vanaf nu hun dierbaren ook in Anderlecht begraven: na Schaarbeek en Vorst is Anderlecht de derde gemeente met een multiconfessionele begraafplaats.

Die van Schaarbeek is veruit de grootste en wordt beheerd door de Intercommunale voor Teraardebestelling, waarvan negen gemeenten deel uitmaken. Die gemeenten moeten wel een bijdrage leveren. Vorst en Anderlecht vonden die bijdrage te hoog en beslisten daarom zelf een begraafplaats te openen.
In Vorst gebeurde dat anderhalf jaar geleden, maar het heeft welgeteld een jaar geduurd voor de eerste moslim er begraven werd, en tot dusver blijft het daar ook bij.

Ook in Anderlecht besloot het college, onder leiding van schepen van Bevolking Monique Cassart, een begraafplaats in te richten. De schepen laat zich niet betrappen op cynische opmerkingen: "Eigenlijk hoop ik dat er zo weinig mogelijk aanvragen komen. De gemeente is in ieder geval voor een tijdje gerust." Op de perken 49 en 51 samen is er plaats voor vierduizend lichamen.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om het kerkhof in de Vogelenzangwijk uit te breiden om voor de joodse gemeenschap een perk met zuivere aarde te creëren, maar dat is er door administratieve moeilijkheden niet van gekomen. "We hebben een bestaand perk bewerkt opdat het zou voldoen aan de eisen van de joodse autoriteiten in de gemeente," zegt Cassart.

Ook aan de wens van moslims om een eeuwig graf te krijgen, kon niet voldaan worden. "In Brussel is er veel te weinig plaats; de duur van de concessie is maximaal vijftig jaar, net zoals bij de andere Anderlechtse graven." De moslims worden wel volgens de traditie met het hoofd naar Mekka begraven.
Om begraven te worden moet een jood of moslim een concessie voor drie personen kopen. De kostprijs daarvan bedraagt 4.750 euro. Daarvan betaalt de gemeente een voorschot van 1.250 euro terug als het verplichte monument op het graf geplaatst is. Bij een familiegraf kunnen meer dan drie lichamen begraven worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni