Nieuwe naam, nieuw begin voor De Grondels?
De nieuwe naam van de school is een goedbewaard geheim gebleven, dat de kinderen zelf mochten onthullen tijdens het schoolfeest in de prachtige zaal van Beeldenstorm. Eerst lichtten de leerlingen van het tweede leerjaar een tip van de sluier met een dansje waarbij ze in de huid van een kameleon kropen. Maar de nieuwsprimeur was voor het eerste leerjaar. Luid riepen ze de naam in koor: Kameleooooooon! "Zoals een kameleon, zo past onze school zich aan de buurt aan," verklaarde directeur Jean-Claude Mertens. Samen met de naam werd ook het logo onthuld, dat zowat een compilatie is van tekeningen van de eerstejaars.
Mogelijkheden
De zolderklasjes in de Eloystraat waar de kinderen voorlopig les volgen, zijn de naam 'school' onwaardig. De inspectie keurde de klasjes af, waardoor de basisschool op zoek moest naar een nieuw onderkomen. In de Odonstraat zitten voorlopig al Franstalige kleuterklassen, maar een heel stuk van het gebouw werd niet meer benut en is nu bijna helemaal opgeknapt.
De nieuwe vestiging biedt heel wat mogelijkheden. Zo zal de capaciteit aanzienlijk verhogen, van 110 kinderen naar 250. Maar er is ook een uitgebreide omkadering voorzien. Het naschoolse kinderopvangcentrum Ket In Kuregem, ofte KIK, zal tegenover de school een nieuwe vestiging krijgen, waardoor de leerlingen ook na de schooluren activiteiten in het Nederlands kunnen volgen. Voor de sportlessen komt er een splinternieuwe sporthal, die met geld van het wijkcontract wordt gebouwd. Volgend jaar zullen de Franse en de Nederlandse school in het gebouw ook leraars uitwisselen om hun moedertaal aan de anderstalige kinderen te onderwijzen.
Moeilijke buurt
De school zelf mag dan nog zo fraai zijn, ze ligt wel in een van de meest beruchte buurten van het land. De gevallen van agressie op het openbaar vervoer in de buurt hebben het imago van de wijk nogmaals flinke deuken bezorgd. "Veel mensen fronsen inderdaad de wenkbrauwen als het over de buurt gaat," zegt gemeenteraadslid Elke Roex (SP.A). "Maar hoe moeilijk het ook is, we moeten deze uitdaging aangaan. Deze school kan een positieve stimulans betekenen voor de hele wijk."
Beeldenstorm werkte met de kinderen een project uit over de wijk. Ze moesten bijvoorbeeld een buurtbewoner interviewen. "Een van de leerlingen vertelde dat hij over een man gehoord had die een Chocotoff (i.p.v. molotovcocktail, red.) gegooid had," zegt Nik Honinckx van Beeldenstorm lachend.
Toch zijn ze niet blind voor de problemen in de wijk. "Het zijn geen groentjes, hoor," zegt Honinckx. "Ze weten wat er aan de hand is als ze twee mensen op een pleintje zien die elkaar discreet een zakje in de hand stoppen. En ze zijn zich ook bewust van de agressie in de wijk. Wij moeten ze proberen daarvan weg te houden."
Om de buurt wat positief in de kijker te zetten, is Beeldenstorm samen met de school met een teddybeerinzamelactie begonnen, waarmee ze een kolossale teddybeer zullen maken. Die krijgt een plekje in de buurt van de school.
Nederlandstaligen
Een andere uitdaging is het aantrekken van Nederlandstalige leerlingen, die het taalniveau kunnen opkrikken. De Grondels wist voor dit schooljaar nog geen enkel Nederlandstalig kindje te strikken in haar school.
"Tot en met 5 mei konden de Nederlandstalige kinderen zich inschrijven (gespreide inschrijvingen in het kader van het GOK-decreet, dat gelijke onderwijskansen wil garanderen, red.)," zegt Jean-Claude Mertens. "Maar we hebben in die periode geen enkel kindje over de vloer gehad. We zijn natuurlijk vragende partij dat er Nederlandstalige kinderen zouden komen. Met onze nieuwe infrastructuur hebben we heel wat troeven in huis. Onze vorige zolderklasjes waren nu eenmaal niet zo aanlokkelijk."
"Veel ouders sturen hun kind liever naar 'witte' scholen," zegt Elke Roex. "Maar met deze omkadering zouden we toch wel Nederlandstalige ouders over de drempel moeten kunnen krijgen."
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.