Vanaf september kan iedereen zonder doorverwijzing op een betaalbare manier naar de psycholoog én krijgen psychologen zelf een hogere vergoeding. Wat betekent dat voor de Nederlandstalige praktijken in Brussel? “De wachtlijsten zullen niet eensklaps verdwijnen, maar het is een grote stap in de goede richting.”
Nieuwe regeling moet ook wachtlijsten voor Nederlandstalige psychologen wegwerken
Wie een afspraak maakt bij een geconventioneerde psycholoog betaalt vanaf dit najaar maximaal 11 euro voor een individuele sessie en 2,5 euro voor een groepssessie. Het bezoek aan de psycholoog krijg je rechtstreeks terugbetaald, zonder dat daar nog een doorverwijzing van de huisarts voor nodig is. Dat staat in het federaal ‘masterplan mentale gezondheid’ dat afgelopen week is goedgekeurd door het Riziv (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering).
Professor en klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) ziet in de overeenkomst tussen de sector, het Riziv en de FOD Volksgezondheid een opwaardering van de eerstelijnspsychologie. “Eindelijk wordt die als volwaardig beschouwd, dat is het belangrijkste element voor mij.”
Het akkoord stemt ook psycholoog Charlotte Viaene van Therapeutisch Centrum Vijfhoek tevreden. “Voor veel mensen die hulp zoeken, is het financieel moeilijk de stap te zetten naar een privépraktijk. Bij laagdrempeligere initiatieven zoals de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) zijn de wachtlijsten dan ook vaak nog langer. Het is dus heel goed nieuws dat het financiële struikelblok weggenomen wordt.”
Meer zelfstandige psychologen
Maar ook in privépraktijken lopen de wachtlijsten in Brussel hoog op. “Bij ons gaat het om vier à vijf maanden voor volwassenen, voor kinderen is dat nog langer”, vertelt Imke Baetens van BRUCC, Brussels University Consultation Center. Ook Viaene moet regelmatig Nederlandstaligen doorverwijzen naar andere praktijken, "en daar stoten ze op hetzelfde probleem." Wat baat een laag tarief, als geen enkele therapeut plaats voor je heeft?
“Als psycholoog kan je geen 38 uur per week consulteren, indien je je eigen mentale gezondheid wil bewaken. Bovendien komt er ook heel wat onbetaald werk bij kijken: opleidingen, dossiervorming, administratie...", legt Viaene uit. Het gangbare tarief van 45 of 50 euro is daarom volgens haar vaak nipt.
“Het akkoord betekent een positieve evolutie, maar dit is pas het begin”
Ook daar biedt het akkoord perspectief: het federale budget wordt verhoogd naar 152 miljoen euro, wat een verviervoudiging van het budget van 2020 betekent. De vergoeding voor klinisch psychologen en orthopedagogen stijgt naar 75 euro per consultatie.
“Dankzij die verhoogde vergoeding zullen meer klinisch psychologen het nu financieel wellicht wel aankunnen om zelfstandig te worden en zo meer uren op te nemen", zegt Baetens. "Het kan twijfels wegnemen bij psychologen om het beroep uit te oefenen, en hopelijk een groter aanbod betekenen", beaamt Viaene.
Wachten op praktijk
Toch ziet Van Hoof het probleem van de wachttijden daarmee nog niet opgelost. “De wachtlijsten voor Nederlandstalige hulp zijn problematisch en die zullen met de goedkeuring van dit akkoord niet meteen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wel is er nu een kader waarbinnen we die wachtlijsten verder kunnen wegwerken.”
“Het akkoord is dus een zeer positieve evolutie, maar ik besef heel goed dat dit nog maar het begin is”, besluit Van Hoof. “In september staat ons nog heel wat werk te wachten om de elementen van het masterplan goed uit te rollen in de praktijk.”
Het nieuwe akkoord is beperkt in tijd tot eind 2023. Daarna volgt een grondige evaluatie.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , actua