Nieuwe scanner zorgt voor wereldprimeur in UZ
Patiënten die vaak onder de CT-scanner moeten, kunnen dat vanaf maandag een stuk veiliger in het UZ Brussel. Het ziekenhuis heeft een nieuw toestel dat een pak minder straling vrijgeeft dan een gewone scanner. Het is het eerste ziekenhuis ter wereld dat de nieuwe techniek gebruikt.
"De nieuwe techniek zorgt ervoor dat de patiënt twintig tot dertig keer minder straling te verwerken krijgt," zegt Johan De Mey, hoofd Radiologie. Te veel straling kan schadelijk zijn voor het DNA. Op lange termijn kan dat kanker veroorzaken.
Vooral kinderen zijn erg gevoelig aan straling en de nieuwe scanner is dus vooral voor hen bedoeld. "Kinderen hebben jonge cellen die veel delen en daardoor sneller beschadigd geraken. De nieuwe scan zullen we in eerste instantie dan ook vooral gebruiken voor kinderen en dan vooral kinderen die vaak onder de scan moeten, zoals mucovisidosepatiënten."
Japan
Voorlopig is nog maar een van de vijf scanners van het UZ uitgerust met de nieuwe techniek. Patiënten die nog onder de oude scanner moeten, hoeven zich geen zorgen te maken. Voor een eenmalige scan is die helemaal niet gevaarlijk. De dosis ligt nog altijd een pak lager dan bijvoorbeeld bij de kernramp in Japan. "Daar spreken we over stralingsdosissen die zeker twaalf keer hoger liggen dan in onze oudste scanners," weet De Mey nog.
De nieuwe scanner kost zo'n 30 procent of 400.000 euro meer dan een gewoon apparaat. Op termijn wil het UZ al haar scanners uitrusten met de nieuwe techniek.
Lees meer over: Jette , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.