De Dienst Stedenbouw buigt zich over een ontwerp van een volkstuinenpark, om de nood te lenigen.
Nieuwe volkstuinen in de maak
De blijvende vraag naar volkstuinen van en voor burgers die geen eigen (moes)tuin hebben, heeft de gemeente aangepord tot het zoeken naar een terrein. Wat bleek? Langs en achter de Groendreef heeft de gemeente een nog onbeheerd lappendeken aan percelen liggen. Op het kadaster staan die ingekleurd als ‘niet bebouwbaar’. “Deze sinds lang versnipperde en verwilderde gronden kunnen perfect bruikbaar zijn voor tuinders,” luidt het bij schepen van Leefmilieu en Stedenbouw Vincent Riga (LBR). De percelen, samen ruim 1 hectare, reiken een eind de Groendreef in, meteen vertrekkend links achter de Oude Kerk en oplopend tot bij de bouwmaterialenopslagplaats. Enkele oudere moestuinen zijn er nog lukraak in gebruik. De toegang tot die zone is al jaren met planken en draden versperd, waardoor de site aan het oog van de wandelaar ontsnapt.
“Het bleek onduidelijk hoe groot onze percelen precies zijn, na jaren van verhuizen en overlijdens van naburige grondeigenaars,” bekent schepen Riga. “De eigendom werd al lang niet opgevolgd. Zo werden we getipt dat iemand zich tot 600 vierkante meter tuin van ons terrein had toegeëigend. Eind 2013 is dan een budget vrijgemaakt om de gemeentelijke percelen precies te laten opmeten. Een landmeter heeft zich daarop toegelegd; we wachten zijn plan van opmeting af. Bedoeling is dat we de terreinen gaan opwaarderen, en inrichten als volkstuinen. Over het concept bestaat een politieke consensus.”
Aan de overkant van de Groendreef werden de openbare terreinen (Wilderbosuitbreiding) in 2013 in beheer gegeven aan Brussels Leefmilieu (BIM), maar ditmaal wil de gemeente de ‘groene site’ dus zelf exploiteren. Hoe de percelen op een slimme manier tot een bruikbaar volkstuinenpark moeten worden verbouwd, wordt de uitdaging. Het landschapsontwerp zal worden toevertrouwd aan de Dienst Stedenbouw. Riga: “Om een rits ‘koterijen’ op de site te vermijden, zal gekozen worden voor een gecentraliseerd berghok. Er moeten ook wegeltjes komen om de tuinen toegankelijk te maken. En idealiter zouden de tuinen maximaal 80 tot 100 vierkante meter groot mogen zijn.”
Hopelijk kan een nieuwe generatie amateurtuinders er al in 2015 zijn spade inzetten.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.