'Nog 5,3 procent Vlamingen in Brussel'
Het Franstalige deel van de Brusselse bevolking zou 66,5 procent bedragen, terwijl het buitenlandse aandeel 28,1 procent zou zijn. Tot 2020 zal het aandeel Nederlandstalige hoofdstadbewoners bovendien nog eens met 12.000 eenheden krimpen, concluderen André Lambert en Louis Lohlé-Tart vandaag op de voorpagina van La Libre Belgique.
De twee auteurs van de studie zijn voormalige demografen van de UCL die sinds 1982 samen voor eigen rekening onderzoek doen onder de noemer Adrass (Association pour le Développement de la Recherche Appliquée en Sciences Sociales).
In hun twintig pagina's tellende studie houden de twee onderzoekers rekening met verschillende criteria: cijfers uit het Rijksregister (tot 2008), geboorteakten, de taal van belastingsaangiften, verkiezingsresultaten en data van de gemeenten.
De onderzoekers stellen onder meer vast dat nauwelijks Nederlandstalige geboorteakten worden opgesteld in het gewest. In Brussel-Stad maakt het Nederlandstalige aandeel slechts 3 procent uit.
Minder Belgen
De studie concludeert ook dat het aantal Belgen in de hoofdstad blijft dalen. Elk jaar verlaten ruim 12.000 Belgen het gewest, terwijl 20.000 buitenlanders in Brussel neerstrijken, schrijft het duo. De demografen zien de Vlaamse vrees voor de Franstalige olievlek dan ook bevestigd. Jaarlijks trekken immers zo'n 10.000 hoofdstedelingen naar de Rand.
'Wat is een Vlaming?'
De cijfers zijn enigszins opmerkelijk omdat ze een pak lager uitvallen dan de schattingen die doorgaans worden gemaakt. Die maken eerder gewag van 10 tot 15 procent Nederlandstaligen in de hoofdstad. Echte talentellingen worden in België niet meer georganiseerd sinds 1947.
"Alles hangt er ook vanaf wat je Vlamingen noemt in Brussel," zegt professor taalsociologie Rudi Janssens (VUB) op FM Brussel. "Er zijn bijvoorbeeld heel wat tweetalige mensen en bij dit soort studies is nooit duidelijk waar die terecht komen."
Uit onderzoek dat Janssens uitvoerde naar de thuistaal in Brussel, bleek dat 7 procent van de Brusselaars uitsluitend Nederlands spreekt thuis. Nog eens 9 procent blijkt echter tweetalig en combineert Nederlands met een andere taal thuis.
De conclusies van de twee auteurs lijken alvast moeilijk te rijmen met de resultaten van de voorbije federale verkiezingen. De kandidaten op uitsluitend Nederlandstalige lijsten konden toen nog steeds zo'n 50.000 stemgerechtigden overtuigen in het Brussels gewest, goed voor 11 procent van de geldige stemmen in de Kamer.
Zelfs voor de belastingsaangiften ligt het aandeel in het Nederlands met 7 procent nog hoger dan de conclusie van de auteurs.
De Nederlandstalige scholen in Brussel tenslotte nemen ruim 20 procent van de Brusselse kinderen voor hun rekening. Of de auteurs daarmee rekening hielden vermeldt het artikel in La Libre niet.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.