Markten zijn hip. Het Brussels Gewest telt er vandaag zo’n 90, vier keer zoveel als een halve eeuw geleden. Nog dit jaar komen er bovendien minstens acht bij. "Markten kunnen wijken een nieuw leven inblazen."
Nog nooit zoveel markten in Brussel
Lees ook: Acht nieuwe markten in Brussel
Voedingsmarkten, rommelmarkten, kunstmarkten, bloemenmarkten, middeleeuwse markten. Aan markten geen gebrek in Brussel. De voorbije decennia groeide hun aantal bovendien gestaag, van 23 in 1966 tot 90 vandaag. Dat blijkt uit een studie die het gewestelijk handelsagentschap Atrium afrondt over de Brusselse markten.
Atrium ziet drie grote verklaringen voor de spectaculaire toename. Ten eerste werken veel mensen later en winkels passen zich niet zo goed aan. Nieuwe namiddag- en avondmarkten spelen daarop in. Ten tweede is er de toegenomen aandacht voor biologische en duurzame voeding, die een prominente plek krijgen op veel markten. En ten derde spreekt het evenementiële karakter van markten aan. Daarom zie je bijvoorbeeld steeds vaker markten met foodtrucks of concerten.
“Markten zijn voor een gemeentebestuur een manier om mensen naar een bepaalde plek te brengen”, zegt Jonathan Dehas van Atrium aan BRUZZ. “Ze kunnen een wijk nieuw leven inblazen, onder bepaalde voorwaarden.”
Zo werkt een markt in een centrum beter dan een markt aan de rand van een wijk of gemeente, moet het aanbod afgestemd zijn op het publiek en ook op de omliggende handelszaken én heeft een markt baat bij professionele kramers. De gezellige markt op het Van Meenenplein in Sint-Gillis heeft bijvoorbeeld een elan gegeven aan hoog Sint-Gillis, zegt Dehas.
Markt versus tippelprostitutie
Een markt kan ook een middel worden om een bepaalde buurt te veranderen. Zo vroegen en kregen de bewoners van de Alhambrawijk een markt aan de Antwerpsepoort, midden in een buurt waar het straatbeeld gedomineerd wordt door straatprostitutie. Een van de doelstellingen van de markt is om een tegengewicht te bieden aan de impact van de tippelindustrie.
Aan de Jef Mennekensplaats in Sint-Jans-Molenbeek speelt het profiel van de nieuwe markt dan weer in op dat van de vaak oudere bewoners. "We willen een een markt met streekproducten creëren zoals in vroegere tijden", zegt het kabinet van schepen Ahmed El Khannouss aan BRUZZ. De gemeente wil zo de oudere, vaak minder mobiele, bewoners van de wijk helpen en de gezelligheidsfactor van de wijk verhogen.
Een overzicht met de nieuwe markten, inclusief kaart, vind je hier.
Vandaag start het Internationale Feest van de Markten. In Brussel organiseert vroegmarkt Mabru daarom de actie ‘Ik hou van mijn markt’ met animatie, promoties, culinaire wedstrijden… op markten. In Brussel nemen zestien markten deel.
Sprout to be Brussels
Lees meer over: Samenleving , Sprout to be Brussels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.