Noodopvangcentrum in Anderlecht voor mensen uit tentenkamp

Job Van Nieuwenhove
© Belga - BRUZZ
22/02/2023
Updated: 22/02/2023 19.31u

Samusocial, het burgerplatform BelRefugees en het Franstalige Rode Kruis van België openen in Anderlecht een noodopvangcentrum voor de mensen die in het tentenkamp in Molenbeek verblijven. Er is plaats voor 140 mensen die zo in warmere omstandigheden de nacht kunnen doorbrengen. Dat maken de organisaties woensdag bekend in een persmededeling.

Na de evacuatie van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek een week geleden vervoegden 150 mensen die plots op straat stonden het tentenkamp rond en op de brug aan de Koolmijnenkaai. Daardoor zijn er nu ongeveer 200 mensen die er op straat verblijven.

Samusocial, BelRefugees en Croix Rouge de Belgique hebben in sneltempo een gebouw gevonden in de gemeente Anderlecht, en het op orde gezet. Het kan daardoor vandaag de deuren openen. Gespreid over drie dagen worden alle plaatsen ingevuld. Op die manier kunnen de teams ter plekke de opvang in de best mogelijke omstandigheden organiseren.

'Ze hielden het niet langer vol'

"De mensen bij het Klein Kasteeltje die door onze mobiele teams dagelijks worden geholpen, houden het onder deze omstandigheden niet langer vol. Ze leven langs het kanaal en half op de weg, zonder toiletten of sanitaire voorzieningen, in weer en wind. Ze zijn volledig aangewezen op de hulp van verenigingen en burgers. Daarom was het essentieel dat we snel reageerden", vertelt Magali Pratte van Samusocial.

Het dagelijks beheer gebeurt door het burgerplatform, met logistieke steun en met behulp van personeel van Samusocial. Een team van het Rode Kruis zorgt voor de medische screening van de bewoners. Velen onder hen zijn verzwakt of kampen met ziektes als schurft. Het is bedoeling om deze mensen enkele dagen op te vangen en ze te laten doorstromen naar een opvangcentrum van Fedasil, eenmaal hun asielaanvraag ingediend is.

"Wij hebben tijdens onze vele geneeskundige interventies in de Paleizenstraat, bij de medische screening naar aanleiding van de evacuatie van het gebouw en iedere dag in het Refugee Medical Point kunnen vaststellen hoe de lichamelijke en mentale toestand van deze mensen met de dag achteruitgaat. Wij willen ertoe bijdragen dat elk van deze mensen snel, maar vooral humaan en met respect worden behandeld", aldus Mélanie Trémel, adjunct-directeur van het Brusselse Rode Kruis.

Anderlecht

In de afgelopen dagen gingen de gemeente Molenbeek en het Brussels Gewest ook al op zoek naar een dringende oplossing voor de mensen die in het tentenkamp verblijven. Het is de verenigingen en organisaties op het terrein nu wel gelukt om een eerste noodoplossing te vinden in Anderlecht, gefinancierd door het Gewest.

"Dit centrum is in een recordtijd geopend. De nood is hoog en er moeten onmiddellijk oplossingen komen, los van alle bevoegdheidskwesties. Op ons niveau doen we alles wat we kunnen om de gevolgen te beperken van deze opvangcrisis die ons boven het hoofd is gegroeid en die een consequente structurele aanpak vereist", verklaart Mehdi Kassou van BelRefugees.

De gemeente Anderlecht vraagt om de duur van het tijdelijke noodcentrum te beperken tot één maand. Burgemeester Fabrice Cump (PS) herinnert eraan dat het in principe de verantwoordelijkheid is van de federale overheid om de opvang van asielzoekers op zich te nemen. Fedasil liet eerder weten veertig personen per dag uit te nodigen om de opvang over te nemen. Maar daarvoor moeten er eerst wel plaatsen vrij komen in het netwerk van Fedasil.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni