Over dertien maanden wordt de nieuwbouw van Bloemendal 2 opgeleverd. Het oude rust-en verzorgingstehuis Bloemendal is aan zijn laatste levensjaar begonnen. In september 2015 zullen de bewoners verhuizen.
OCMW-rusthuis met wijngaard op de zuiderhelling
Met een ‘lenteopening van de werf’ konden op 15 mei de nieuwbouwvorderingen van het rust- en verzorgingstehuis van het OCMW ingeschat worden. “Voorlopig noemen we het project Bloemendal 2, maar we mikken op een nieuwe naam tegen de inhuldiging van het gebouw in september 2015,” zegt OCMW-voorzitter Jean-François Culot, die in 2009 het dossier inleidde.
Het modernistische OCMW-rusthuis Bloemendal dat in 1964 als het hypermodernste rusthuis van Brussel gold, is op de prachtige wanden in aardewerk van Bouffioux volledig opgeleefd. Om een herbestemming functioneel te maken wordt nog gedacht aan een investeringsproject, na de verhuis van de bewoners. Bloemendal 2 ligt bij de rotonde van de De Selliers de Moranvillelaan en de Broekweg en zal 120 bewoners kunnen herbergen: 50 in het rusthuis en 70 zorgbehoevende bewoners in de verzorgingsafdeling. Dat is amper 20 bewoners meer dan in het oude Bloemendal-rusthuis, maar het woon- en zorgcomfort wint er wel ruim op. Zo worden de kamers 25 vierkante meter groot, en hebben ze elk een eigen badkamer en toilet. In het oude Bloemendal moeten de bewoners het stellen met kamers van 12 vierkante meter en met doorgaans een toilet op de gang. Verder komen er per verdieping balkons en terrassen voor gemeenschappelijk gebruik.
Naast de hoofdingang komt een dagrestaurant en cafetaria, waar ook Berchemse senioren die niet in het rusthuis verblijven welkom zijn. Daar zal een ophaaldienst voor georganiseerd worden. Ook op andere verdiepingen komen restaurants, een polyvalente zaal, een lounge, een cinemazaal, een wellness- en kinéruimte, een kapsalon en dies meer. “Het nieuwe pand is naar de zon gericht,” stelt Culot. “Verder komt er een goed zichtbare vijver in de tuin, waarachter een helling wordt aangelegd voor beplanting met wijnranken. Over enkele jaren hebben we dan onze eigen Cru Val des Fleurs van de wijngaard in onze tuin,” gekscheert de man.
Toen Culot in 2009 een budgetraming opmaakte voor de nieuwbouw werd aan dertien tot vijftien miljoen gedacht. “Uiteindelijk kunnen we bouwen voor 11,5 miljoen (exclusief btw), waarvan maximaal 60 procent betaald door de Brusselse regering,” stelt de voorzitter. “Die beterkope prijs is te danken aan de grote concurrentieslag onder de 13 aannemers die meedongen naar de openbare aanbesteding.” Uiteindelijk haalde aannemer Strabag en de architectenbureaus Ar-te en Karel Lowette het contract binnen.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.