Onderzoekers van de Odisee Hogeschool lanceren een vragenlijst om een beter zicht te krijgen op de situatie van mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Zeker met de zomer en een mogelijke reis voor de deur is dat relevant, zegt onderzoekster Mieke Schrooten.
Odisee Hogeschool peilt naar animo bij gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen
"Hoe lang vang je al vluchtelingen op? Hoeveel Oekraïense vluchtelingen wonen bij je? Welke steun krijg je? Wat kan beter? Zie je de opvang überhaupt nog zitten?" Met die vragen peilen de onderzoekers naar de animo bij opvanggezinnen voor de zomervakantie.
"We horen veel hartverwarmende verhalen, maar merken ook dat het voor veel mensen langer begint te duren dan ze oorspronkelijk hadden ingeschat," vertelt Schrooten, ook docente Sociaal Werk bij Odisee.
Op 1 maart dit jaar lanceerde de federale regering de campagne #plekvrij waarbij mensen zich konden aanmelden als ze zelf een plekje vrij hadden om één of meerdere Oekraïners op te vangen, die hun land ontvlucht waren door de oorlog.
'Weinig steun'
Drie en een halve maand na de oproep van de federale regering en staatssecretaris Sammy Mahdi is er voor veel mensen of gezinnen die zich toen opgaven als "opvangthuis" niet veel veranderd en met de zomer voor de deur stellen zich een paar erg concrete uitdagingen.
"We horen wel eens van mensen en gezinnen die zich opgaven voor #plekvrij dat ze (te) weinig steun krijgen van de verschillende overheden en niet goed weten waar ze naartoe moeten", aldus Schrooten. "Tegelijk is het beleid zo versnipperd dat buurgemeenten vaak niet eens van elkaar weten hoeveel plek er bij hen nog is."
Odisee roept zoveel mogelijk mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen op om deel te nemen aan het onderzoek. De vragenlijst is anoniem en wordt vertrouwelijk door Odisee behandeld
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Oekraïense vluchtelingen , Odisee Hogeschool