Hogeschool Odisee heeft van de Brusselse regering een vergunning gekregen om een 19de-eeuws pand gedeeltelijk te slopen, en er een stadscampus op te trekken met onder meer 78 studentenkamers. Dat staat te lezen in het verslag van de ministerraad van 23 februari.
Odisee krijgt vergunning voor sloop 19de-eeuws gebouw
Tegen die sloop was fel protest, onder meer van de Stad Brussel, die hierover in 2014 een negatief advies gaf. Het Gewest volgde dat advies echter niet, en besliste om toch een bouwvergunning toe te kennen.
Een beslissing van de gemachtigd gewestelijk ambtenaar, het officiële startschot zeg maar, bleef echter uit. Tegen dat uitstel ging de hogeschool in beroep bij de Brusselse regering. Op 23 februari verklaarde de ministerraad het beroep ‘ontvankelijk en gegrond’.
Door deze beslissing mag Odisee het 19de-eeuwse pand op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat gedeeltelijk slopen. Brussels schepen voor Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) zegt ‘triest en verbijsterd’ te zijn.
Historische waarde
“Dit is echt een gemiste kans. Vijftig meter verderop staat een lelijk gebouw dat sowieso wordt afgebroken, en waarvan de eigenaar akkoord ging met een wissel. Odisee mocht op die plek bouwen en de eigenaar zou het hoekgebouw in handen krijgen. Maar Odisee is niet op het voorstel ingegaan. Daardoor moet er nu een mooi en interessant gebouw tegen de vlakte", aldus Coomans de Brachène.
Campusdirecteur Greet Raspoet ziet dat anders. “Een deel van het gebouw werd als kantoor gebruikt en is in de loop der jaren verschillende keren grondig gewijzigd. Van de oorspronkelijke 19de-eeuwse kern rest nagenoeg niets meer. Het gebouw is overigens niet aan een beschermingsmaatregel onderworpen. De historische waarde is dus zeer relatief."
"Een andere deel – dat in de loop der jaren wel z’n oorspronkelijke karakter kon bewaren – renoveren we. We zijn ervan overtuigd dat we op die manier vernieuwing kunnen brengen in een buurt zonder de geschiedenis uit het oog te verliezen", aldus Raspoet.
Wat precies bewaard wordt, is niet duidelijk. Actiegroep ARAU sprak eerder over het volledig verdwijnen van het hoekpand. Van het aangrenzende pand in de Zandstraat zou de gevel gedeeltelijk behouden blijven.
Odisee wil al langer haar activiteiten centraliseren. Op de nieuwe locatie plant het een stadscampus van 6.000 vierkante meter, met leslokalen, een grote aula, een turnzaal en 78 studentenkoten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.