Ondergronds van Square naar Bozar
In de ondergrond van de Kunstberg zitten heel wat verborgen en minder verborgen gangen en straten. Vooral door de renovatie van het in de berg gebouwde Paleis voor Schone Kunsten (PSK) worden de mogelijkheden van een aantal van die circuits onderzocht.
Zo zijn Bozar en het vernieuwde congrescentrum Square al lang vragende partij voor een verbinding tussen deze twee instellingen. Dat dossier wordt beheerd door Beliris, de samenwerkingscommissie van de Belgische en de Brusselse regering, en de fondsen ervoor werden al toegewezen aan Bozar en Square.
Nu er een aangepast voorontwerp voorligt bij de betrokken partijen, waaronder Monumenten en Landschappen, hoopt Beliris dat volgend jaar in september met de werken kan worden begonnen.
Theelichtjes
Sam Deckmyn, die de investeringen en de technische dossiers van het PSK begeleidt, legt uit waarover het concreet gaat. "Bij de vernieuwing van Square werd er al een gang gebouwd die loopt van de glazen hal op de Kunstberg naar het PSK. Ook in het PSK zijn ondertussen de werkzaamheden voltooid om de verbinding voor te bereiden. Maar het punt waar de verbinding tot stand moet komen, ligt in de open lucht: in de tunnel van de kleine Terarkenstraat onder de Ravensteinstraat. Square en Bozar hebben nu al een deur die uitkomt in die tunnel, maar daar kom je dus in de openbare ruimte."
"In het verleden hebben we de eindjes van het parcours al een paar keer aan elkaar geknoopt met een loper en theelichtjes, maar dat is natuurlijk niet ideaal. Zeker niet in de winter, en ook niet als onze technische ploeg verderop in de straat moet laden of lossen. Daarom willen we de doorgang onder de tunnel aan beide zijden met een glazen wand afsluiten, om zo een mooie binnenruimte te creëren met aangepaste verlichting. In die glazen wanden moet wel een poort zitten, zodat de hele straat toegankelijk blijft voor de technische diensten van het PSK en vooral voor de hulpdiensten."
Die laatste hadden net als Monumenten en Landschappen vragen bij het project geformuleerd, waar nu in het aangepaste voorontwerp antwoorden op zijn gegeven. Omdat het gaat om een beperkte ingreep is ook de investering ten belope van een paar honderdduizend euro bescheiden. Het doel van de doorgang is de samenwerking tussen Bozar en Square te verstevigen. Niet alle ruimten zijn het hele jaar in gebruik in Bozar, dat met de Henry LeBoeufzaal ook een grote ruimte met 2.100 zitplaatsen ter beschikking heeft die complementair is met het aanbod in Square.
In Square hebben de zalen namlijk een capaciteit van respectievelijk 1.200, 500, 300, en 150 mensen. Voor openings- en sluitingszittingen is de Le Boeufzaal dus uitermate geschikt, congresgangers zouden na hun werkuren meteen ook van het cultuuraanbod kunnen profiteren.
Deckmyn: "Wij hopen zo tien tot vijftien middelgrote congressen samen te kunnen organiseren. Omgekeerd is het ook zo dat wij soms de vraag krijgen om bij prestigieuze tentoonstellingen grote banketten te organiseren waar we niet altijd plaats voor hebben. We kunnen momenteel ook niet alle aanvragen voor tentoonstellingen honoreren. Uitbreiden naar Square zou soms een oplossing kunnen zijn."
Iets verderop in het PSK ligt nog zo'n dossier al tien jaar op een doorbraak te wachten. Halverwege de 'rode trap' tussen de twee grote tentoonstellingscircuits zullen voorbijgangers misschien al de met foto's en uitleg becommentarieerde plek gezien hebben waar vrij makkelijk een verbinding tot stand kan worden gebracht met de archeologische vindplaats en het museum van het voormalig paleis op de Coudenberg.
Archeologie
Deckmyn: "We delen daar een muur met drie openingen die werden gemaakt toen het PSK gebouwd werd, en die later zijn dichtgemetseld. Die openingen moeten gewoon weer worden opengemaakt om de doorsteek naar de vroegere Isabellastraat te maken."
"Omdat wij bij de renovatie van Cinematek ook een aantal archeologische resten van de eerste omwalling hebben blootgelegd, zit er een logica in het organiseren van gedeelde bezoeken. De Coudenberg leent zich bovendien ook voor bepaalde kunstprojecten. Dat er door de ingreep weer daglicht zou vallen op de archeologische vindplaats maakt ze ook beter leesbaar, want in oorsprong lag de Isabellastraat in de open lucht. Ze verbond het paleis met de kathedraal."
Bovendien zouden met deze ingreep in één klap ook het toeristische informatiepunt BIP en het BELvuemuseum op het ondergronds parcours worden aangesloten. Voorlopig is echter nergens geld voor begroot.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.