grote moskee brussel

Onderzoekscommissie misnoegd over verklaring imam Grote Moskee

© Belga
15/02/2017

De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart neemt geen genoegen met de verklaringen van de imam van de Grote Moskee. De commissie eist bijkomende opheldering, meldt voorzitter Patrick Dewael. Weigert men iemand af te vaardigen die voldoende kan antwoorden, dan zal de commissie "niet nalaten om de verantwoordelijken te dagvaarden", waarschuwt hij.

"Onze islam is een gematigde islam. Wij zijn niet wahabitisch, noch salafistisch", zei Mohamed Galaye N'Diaye maandag in de onderzoekscommissie. Volgens hem zijn de Grote Moskee en het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC) bondgenoten in de strijd tegen de radicalisering. "Er is geen enkele Syriëstrijder die bij ons studeert. Die jongeren komen ook niet bij ons aankloppen. Als dat toch zou gebeuren, zeggen we dat ze niet moeten vertrekken", klonk het.

De passage van de imam deed veel wenkbrauwen fronsen. "Het beeld dat de imam schetste van de moskee strookt niet met andere getuigenissen in de commissie, onder meer van de Staatsveiligheid of het OCAD. In tegenstelling tot wat de imam beweerde, hebben er bijvoorbeeld wel Syriëstrijders islamonderwijs gevolgd in de Grote Moskee", verduidelijkt voorzitter Dewael in naam van de commissie.

De man kon ook "niet afdoende kon antwoorden op de vragen van de onderzoekscommissie, bijvoorbeeld over de boekhouding en de financiering uit het buitenland". De commissie laat het daar niet bij. Dewael zal het ICC en de Grote Moskee aanschrijven "met een aantal concrete vragen waarop de commissie een helder en transparant antwoord verwacht".

'Desnoods dagvaarden'
"Indien het ICC weigert iemand af te vaardigen die afdoende kan antwoorden, zal voorzitter Dewael niet nalaten om de verantwoordelijken te dagvaarden of documenten in beslag te laten nemen, zoals de wet op het parlementair onderzoek mogelijk maakt", luidt het.

Volgens een lid vraagt de commissie inzage in de boekhouding van de laatste jaren, inclusief bijdragen van de leden, giften en subsidies. Ze wil ook duidelijkheid over de financieringsstromen tussen het ICC en de Islamitische Wereldliga, over de statuten van het ICC, de samenstelling van de algemene raad en het uitvoerend bureau. En ze wil de inhoud kennen van de cursussen die in de Grote Moskee gegeven worden en het standpunt kennen over een eventuele officiële erkenning van de moskee door de overheid.

De experts van de onderzoekscommissie zullen de verklaringen 'crosschecken' met het resultaat van de eerdere hoorzittingen, bijvoorbeeld met het OCAD en de Staatsveiligheid. Mogelijk is immers sprake van meineed, waarschuwt N-VA-fractieleider Peter De Roover in een eigen persbericht.

Hij drong er daarom expliciet op aan "de notulen van de getuigenis van de imam te vergelijken met het OCAD-rapport over het salafisme en wahabisme". "Indien uit het onderzoek zou blijken dat hij voor de parlementaire onderzoekscommissie effectief gelogen heeft onder ede, moet daar het passende gevolg aan gegeven worden aangezien hij dan een strafbaar feit heeft gepleegd", besluit De Roover.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni