De aanstelling van Steven Vanackere (CD&V) tot directeur van de Nationale Bank, beroert steeds meer gemoederen. Ook de regeringspartners distantiëren zich nu van zijn aanstelling, die ervoor zorgt dat er nu geen enkele vrouw meer in de raad van bestuur zit. Oppositiepartij Groen wil de beslissing ongedaan maken.
Ongenoegen groeit over aanstelling Vanackere bij Nationale Bank
De benoeming van ex-minister van Financiën Steven Vanackere als directeur van de Nationale Bank, zorgt voor heel wat ophef. Hij zal Marcia De Wachter opvolgen als directeur, wat ervoor zorgt dat er geen vrouwen meer zullen zijn binnen het bestuur.
N-VA en Open VLD niet tevreden
De Wachter, die zich vanaf nu wilt focussen op lokale politiek en plaats wilt maken voor een nieuwe kracht, had ook duidelijk laten weten dat ze een vrouw wilde als opvolger. Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaan niet akkoord met de beslissing om Steven Vanackere te benoemen en nemen afstand van de beslissing.
Huidige minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) wil pleit dan weer voor een hervorming van de structuur. Hij zou ook van plan zijn om zijn voorstellen voor te leggen aan de regering, zegt hij op Twitter. Het is nog niet duidelijk over welke voorstellen het precies gaat.
Terugdraaien
Nu ook twee regeringspartijen het niet eens zijn met de benoeming, wil Groen via een interpellatie een stemming afdwingen over de benoeming. Groen hoopt dat de beslissing op die manier terug te draaien. “Het is een beslissing van de regering, maar wij vragen meer diversiteit. We zijn er zeker van dat een vrouw het even goed zal doen als een man”, klinkt het.
Daarnaast wil de partij ook definitief komaf maken met de politieke inmenging bij topbenoemingen en wil het ook een genderquota in hogere functies. “Het is niet meer van deze tijd dat zo’n belangrijk orgaan uitsluitend bestuurd wordt door mannen”, zegt Vlaams Parlementslid Elke Van Den Brandt, aan BRUZZ.
Online commotie
Ook op Twitter, is er heel wat heisa ontstaan rond de beslissing. “Het feit dat er zoveel commotie is, toont aan dat mensen niet akkoord gaan met de beslissing. De regering mag dit niet negeren”, aldus Elke Van Den Brandt.
De woordvoerdster van Steven Vanackere, Petra Vankeirsbilck, wenste niet te reageren. Voorzitter Wouter Beke (CD&V) doet dat wel. "De CD&V heeft van niemand lessen te ontvangen", zegt Beke, die erop wijst dat coalitiepartners N-VA en Open VLD minder vrouwen hebben in het parlement en de regering.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , politieke benoemingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.