Onkelinx: '100 militairen in de metro'
Onkelinx kondigde in de RTL-uitzending L'Invité aan dat de ministerraad zich vrijdag over het voorstel buigt. Het was Onkelinx zelf die aan Defensieminister De Crem vroeg om het voorstel te bestuderen. Het zou om gedemilitariseerde soldaten gaan. Van machinegeweren op het perron is met andere woorden geen sprake.
De legervakbonden zijn niet meteen wild van het idee. ACOD Defensie laat weten dat soldaten niet zomaar opeens veiligheidsagent worden. De stap kan pas na opleiding en op vrijwillige basis, vindt de bond.
De MIVB liet al weten dat ze positief staat tegenover het idee. Ook federaal parlementslid Denis Ducarme (MR) is voor.
VUB-criminologe Els Enhus vindt het idee dan weer getuigen van een 'absolute overkill'. "Militairen inzetten dat doe je in het buitenland. De laatste keer dat ik me herinner dat het hier gebeurde voor veiligheidstaken, was voor de bende van Nijvel," zegt Enhus op FM Brussel.
Waarom niet terug gaan een systeem waar twee mensen op een bus of tram aanwezig zijn, zoals je dat ook in Amsterdam ziet." Nu wordt een beleid uitgestippeld op basis van enkele kleine incidenten."
Dat de soldaten gedemilitariseerd worden, stemt Enhus wat milder. Toch vindt ze het idee nog steeds overdreven. "Het inzetten van gezag en macht met grove middelen ontneemt mensen ook de verplichting om zelf op te treden. We moeten elkaar blijven corrigeren. Als je dit niet doet, zeg je eigenlijk: we zijn onmachtig om samen te leven."
Dat het inzetten van militairen voor niet-militaire taken niet zo evident is, blijkt ook uit een ander voorbeeld. De honderd militairen die de Brusselse ambassades zouden bewaken en zo de taken van de Brusselse politie verlichten zijn er nog steeds niet.
'Vorming voor het personeel'
Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen!) vindt het voorstel van minister Onkelinx onrealistisch. "De veiligheid in de publieke dienstverlening bewaren behoort niet tot het takenpakket van het leger," zegt ze. "Er moet nu werk gemaakt worden van meer veiligheid in de metro, op korte en lange termijn. Maar stoere voorstellen in de media zullen het probleem niet oplossen." Maes pleit voor de aanwerving van extra veiligheidsagenten en stewards in vaste dienst en continue vorming voor het personeel.
'Geen kaki in de metro maar blauw op straat'
Ook kersvers MR-voorzitter Charles Michel heeft bedenkingen. "Er moeten in de eerste plaats agenten worden aangeworven in Brussel," aldus Michel op een persconferentie. "Er is immers een tekort van 600 agenten in Brussel. In uitvoering van de begroting 2010 werd een honderdtal agenten aangeworven om dat tekort dicht te rijden en we moeten verder gaan in de begroting 2011. Wij willen meer en beter opgeleide en uitgeruste agenten. Er is geen kaki nodig in de metro, maar meer blauw op straat." Michel pleitte ook voor de oprichting van een rechtbank voor daders die op heterdaad betrapt worden.
'Laat militairen orde herstellen in no-go zones'
Vlaams Belang ziet het wel zitten om militairen in te zetten maar dan liever in wat zij de no-go zones van Brussel noemt. "Door het decennialange lakse veiligheidsbeleid moet men nu inderdaad naar drastische middelen grijpen," zegt Dominiek Lootens. "Of daarbij militairen dienen ingezet te worden, is nog maar de vraag. Reeds lang pleit Vlaams Belang voor een uitbreiding van het veiligheidspersoneel van de MIVB, die de nodige middelen dienen te krijgen om hun taak naar behoren uit te voeren. Het zou nuttiger zijn om naast en samen met de politiediensten de militairen in te zetten in de no-go zones in Brussel, om in die wijken weer op duurzame wijze recht en orde te herstellen." Volgens Vlaams Belang zijn het net de socialistische partijen die in het verleden de veiligheidsdienst van de MIVB hebben "onthoofd en vleugellam gemaakt."
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.