Onrust over Brusselse schoolfinanciering
Brussel krijgt met 6 miljoen euro een pak minder dan de Scheldestad. Gent krijgt eenzelfde bedrag. Opvallend: Asse krijgt 5 miljoen euro en Denderleeuw 2 miljoen.
Het verschil in investeringen tussen Antwerpen en Brussel is een doorn in het oog van Jacky Goris, de algemeen directeur van de Scholengroep Brussel van het gemeenschapsonderwijs. "Wij zijn blij met elke cent, want de noden zijn groot", zegt hij op FM Brussel. "Maar als ik zie wat Vlaanderen aan Antwerpen besteedt, dan blijft Brussel in de kou staan. Ik vrees dat dit een zoveelste bewijs is dat Vlaanderen Brussel loslaat."
Ook het katholiek onderwijs is niet tevreden. "Iedereen weet dat de capaciteitsproblemen zeer groot zijn", zegt Petrus Van den Cruyce van het vrije net. "De Vlaamse regering moet meer doen om die aan te pakken. Het is niet normaal dat je met je kinderen een grote afstand moet afleggen om een geschikte school te vinden."
Demografie
Smet wijst erop dat Brussel de voorbije jaren al heel wat middelen gekregen heeft. "Je moet het globaal bekijken. Van de 108 miljoen euro die de voorbije jaren is uitgedeeld is 30 miljoen naar Brussel gegaan en 40 miljoen naar Antwerpen. Dan is het onzin om te zeggen dat Vlaanderen Brussel loslaat", reageert hij. Voor Asse en Denderleeuw is het de eerste keer dat ze extra budget krijgen. "Ook daar hebben ze te maken met een sterke bevolkingsgroei, niet ver van Brussel trouwens."
"We zijn objectief te werk gegaan en hebben demografische gegevens vergeleken met de capaciteit en de projecten die al aan de gang zijn", zegt Smets woordvoerster Nina Mallants. "Het geld gaat naar waar de nood het hoogste is. Politieke of communautaire overwegingen spelen daarin niet mee." Ze wijst erop dat ook de VGC investeert in het onderwijs, vorig jaar 10 miljoen euro.
Lange termijn
Ook op Vlaams niveau is er kritiek op de beslissing van Smet. Raymonda Verdyck, topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs, vindt het totale bedrag van 39 miljoen euro veel te laag en vraagt om meer visie op lange termijn.
"Maar de budgettaire krapte laat helaas niet toe om op lange termijn te werken", reageert Mallants. "Deze bedragen zijn bedoeld om de capaciteit voor volgend schooljaar te verzekeren. Volgend jaar is er dan een nieuwe ronde."
In maart volgt nog een begrotingscontrole, waarna er eventueel nog extra budgetten kunnen worden vrijgemaakt als blijkt dat er nog dringende noden zijn.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.