De onthaalklasjes en kleuterklassen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel zitten helemaal vol. "Ook vier kinderen uit het lager onderwijs hebben tot nu toe nergens plaats gevonden", zegt het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor het basisonderwijs aan onze redactie. "Elk leerplichtig kind dat niet naar school kan, is er een te veel."
Onthaal- en kleuterklassen in Brussel zitten helemaal vol
"Bij de helpdesk stromen nog altijd vragen binnen van ouders die een plaatsje zoeken voor hun kind", zegt voorzitster Nadine Engels van het LOP aan BRUZZ. "Vooral in de onthaalklas en de eerste kleuterklas is de situatie heel problematisch, over het hele gewest."
Kinderen uit de geboortejaren 2014 en 2015 komen nu automatisch op de wachtlijst terecht, al is die nog wel constant in beweging. "Vandaag bijvoorbeeld kwam er nog een plekje vrij in een onthaalklas. In de eerste weken van het nieuwe schooljaar zal dat nog vaker gebeuren, omdat bepaalde leerlingen niet komen opdagen of toch nog van school veranderen. We raden ouders dan ook aan om de situatie op te volgen via inschrijveninbrussel.be."
Leerplicht en geen school
Toch staat het nu al zo goed als vast dat niet alle Brusselse peuters en kleuters in het gewest school zullen kunnen lopen. "Vorig jaar konden 268 kindjes noch in het Nederlandstalig, noch in het Franstalig onderwijs terecht. We verwachten dit jaar gelijkaardige aantallen", klinkt het bij het LOP.
"Vervelend is ook dat we op dit moment nog altijd vier leerlingen met leerplicht hebben die nog een plaats zoeken in het Nederlandstalig onderwijs, voornamelijk in het eerste leerjaar", zegt Engels. "Elk leerplichtig kind dat niet naar school kan, is er een te veel. Er zijn nog wel plaatsen in het eerste leerjaar, maar dan vooral in 'verre' gemeenten zoals Ukkel. Logistiek gezien een onhaalbare kaart voor de ouders die in de noordelijke gemeenten zoeken."
Dit schooljaar is de capaciteit in het Nederlandstalige basisonderwijs in Brussel uitgebreid met 746 plaatsen, laat het LOP weten. Toch waren er na de aanmeldingsronde in het voorjaar al meteen meer kinderen die geen plek hadden dan de extra plekken die gecreëerd werden.
De capaciteitsuitbreiding kan de groeiende vraag dus zelfs niet bijbenen. "Een deel van die ouders zal ondertussen uitgeweken zijn naar het Franstalige onderwijs", zegt Engels. "Pas als we met hen gegevens uitwisselen zullen we precies weten hoe groot het tekort dit jaar is."
Groeiende vraag
Het LOP wijt de groeiende tekorten niet alleen aan de demografische groei, maar ook aan een grotere vraag naar Nederlandstalig onderwijs. "Door betere communicatie raakt de inschrijvingsprocedure steeds beter bekend. Wij denken dat meer en meer ouders van de potentiële doelgroep zich wenden tot het Nederlandstalige onderwijs."
Lees meer over: Samenleving , Politiek , Jongeren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.