Ontsnapping uit Sint-Gillis: restauranthouders in verdenking

© Belga
23/03/2017

Onderzoeksrechter Michel Claise heeft twee Brusselse restauranthouders in verdenking gesteld in het onderzoek naar de ontsnappingspoging van de Franse drugsbaron Mohammed Benabdelhak uit de gevangenis van Sint-Gillis.

Dat meldt de krant La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het gaat om vader en zoon Luigi (60) en David M.(33). Met hun arrestatie wordt opnieuw de link gelegd tussen de ontsnappingspoging en de moord op de broers Frédéric en Claude Hilger, twee voormalige overvallers van geldtransporten, de moord op een Kampenhoutse drogist Johan Verhaeghe en de aanslag in het NICC.

Luigi M. verschijnt vrijdag voor de Brusselse raadkamer, zijn zoon maandag. Vorige week dinsdag hield onderzoeksrechter Claise al de Brusselse strafpleiter Olivier Martins aan, omdat ook hij een rol zou hebben gespeeld bij de bevrijdingspoging. Verschillende media meldden toen dat speurders een verband vermoedden tussen die bevrijdingspoging, de moord op de broers Hilger, de moord op de Kampenhoutse drogist Johan Verhaeghe en de aanslag in het NICC.

Opgelost in zuur
Claude en Frédéric Hilger verdwenen op 8 maart 2016 en twee dagen later werden hun stoffelijke resten, die opgelost waren in zuur, teruggevonden in een bestelwagen die in Seneffe uit het kanaal was gehaald. Onderzoek wees uit dat beide broers op 8 maart vermoedelijk vertrokken waren naar een van de restaurants van de familie M. Die heeft een restaurant aan de Naamsepoort in Brussel en twee in Zaventem.

In het onderzoek naar de moord op de broers Hilger werden al verschillende huiszoekingen gehouden in de restaurants. Ook afgelopen donderdag vielen speurders er opnieuw binnen. Speurders vermoeden dat de broers Hilger mogelijk een rol gespeeld hebben bij de bevrijdingspoging van Mohammed Benadbelhak, maar nadien uit de weg geruimd werden, ofwel omdat de bevrijdingspoging mislukt was, ofwel om te vermijden dat ze hun mond zouden voorbijpraten.

In die hypothese zou het zuur waarin de lichamen van beide broers werd opgelost, mogelijk aangekocht zijn bij Johan Verhaeghe. De Kampenhoutenaar baatte een drogisterij uit in Schaarbeek en werd begin mei 2016 vermoord op de oprit van zijn woning.

Schoen met stoffelijk overschot
De aanslag op het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), in de nacht van 28 op 29 augustus, zou dan weer als bedoeling gehad hebben om bewijsmateriaal in het onderzoek naar de moord op de broers Hilger te vernietigen. De daders zouden het gemunt gehad hebben op één schoen, die aangetroffen werd in de bestelwagen waarin ook de stoffelijke overschotten lagen van de broers Hilger.

Kort voor de aanslag belde een onbekende man naar het NICC, die zich voordeed als een speurder van de federale politie van Charleroi, en naar de bewuste schoen vroeg.

Zowel advocaat Martins, die afgelopen vrijdag door de raadkamer onder elektronisch toezicht werd geplaatst, als vader en zoon M. zijn vooralsnog wel enkel in verdenking gesteld in het onderzoek naar de bevrijdingspoging. Dus niet in de onderzoeken naar de andere feiten, die in handen zijn van andere onderzoeksrechters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni