Ook in Anderlecht eigen begraafplaats voor moslims
De multiconfessionele begraafplaats in Vorst opende een jaar geleden zijn deuren maar heeft onlangs pas zijn eerste moslim begraven. "De meesten verkiezen om in hun moederland begraven te worden," legt conservator van het kerkhof Jacques Debacker uit. Dat zou voor moslims bovendien goedkoper zijn.
Elke moslim moet begraven worden, zo schrijft de koran voor. Eerst en vooral wordt de overledene grondig gewassen en in een witte doek gewikkeld. Na een gebed begraven moslims hun dierbaren in een graf met het gezicht naar de heilige stad Mekka gericht. Dat laatste is in Brussel soms een probleem.
Negen gemeenten, sinds kort ook Ukkel, zijn aangesloten bij de intercommunale voor teraardebestelling in Schaarbeek. Daar werden al zo'n 340 mensen begraven. "Het gaat vooral om Turken, Albanezen, Algerijnen en Marokkanen," legt Ludo Beckers van de intercommunale uit, "en er zijn duidelijke verschillen in cultuur merkbaar. Zo hebben de oosterse moslims, Turken en Albanezen, de gewoonte om bij het graf een monument te plaatsen. Marokkanen willen een sober graf maar de buren uit Algerije daarentegen willen meestal wel een monument. Maar dat zal waarschijnlijk de invloed van Frankrijk zijn," legt Beckers uit.
Begraven worden in Brussel is nog niet helemaal ingeburgerd, maar daar komt volgens Beckers binnenkort verandering in: "Er is een groot verschil tussen de verschillende generaties. De generaties die jonger zijn dan vijftig zijn hier geboren en zijn dus minder verankerd in hun land van oorsprong. Ze voelen zich meer Belg dan Marokkaan of Turk. De ouderen hebben een tijd van hun leven in hun moederland doorgebracht en willen daar dan ook begraven worden."
Volgens Hachim van de Brusselse ondernemingsdienst is er nog een andere belangrijke reden om voor het moederland te kiezen: "Veel moslims willen in pure en maagdelijke grond begraven worden. Voor hen mogen er dus geen andere lijken gelegen hebben en zo'n grond is moeilijk te vinden in Brussel en zelfs in België."
Doodgaan is duur
De kostprijs is ook een belangrijk aspect om voor het moederland te kiezen: "Als een Marokkaanse familie een gezinslid in hun moederland wil laten begraven, betaalt die daar alles in totaal 2.500, hooguit 3.000 euro voor alles inbegrepen. In België kom je er niet zo goedkoop van af," aldus Hachim.
De prijs voor een grafplaats hangt dan ook af van waar je in Brussel woont. Negen gemeenten maken deel uit van de intercommunale voor teraardebestelling in Schaarbeek (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Agatha-Berchem, Brussel-stad, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis, Ganshoren, Elsene en sinds kort ook Ukkel). Moslims of mensen van andere religieuze gemeenschappen uit deze gemeenten betalen 1.900 euro voor een concessie van vijftig jaar. Maar als je uit een andere gemeente komt, is het prijskaartje drie keer zo hoog. "Dan is de rekening natuurlijk snel gemaakt," zegt Hachim.
Ludo Beckers heeft het moeilijk met de verschillende prijzen: "Hoe moet ik aan een moslim die uit een niet aangesloten gemeente is, uitleggen dat hij drie keer meer moet betalen. Ukkel heeft zich gelukkig onlangs aangesloten en hopelijk nemen nog andere gemeenten die beslissing."
Eigen begraafplaats
De gemeente Vorst besloot zelf een multiconfessionele begraafplaats op te richten. Gemeenteraadslid Ahmed Amani (Ecolo) was een van de grote voorstanders. Na een jaar werd de eerste moslim er onlangs begraven.
De reden daarvoor ligt volgens Amani voor de hand. "In Vorst wonen veel Marokkanen die hier niet geboren zijn en uit financiële overwegingen voor het moederland kiezen maar dat zal wel veranderen. De jongere generaties zullen er waarschijnlijk voor kiezen hier begraven te worden."
De gemeente Anderlecht opent na nieuwjaar een perk voor moslims. "Het is niet normaal dat een moslim uit Anderlecht naar Schaarbeek moet gaan voor een begrafenis en daarom besloten we zelf een perceel aan te leggen," zegt burgemeester Jacques Simonet (PRL-MR).
:: Meer info over de intercommunale voor teraardebesteling vindt u op de website Intercommunale voor Teraardebestelling
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.