De druk bevraagde apothekers in Brussel proberen op allerlei manieren te voorkomen dat zijzelf besmet raken of dat hun klanten het virus op elkaar overdragen. Apotheker Björn Steegen is zelfs op zoek naar handige harry’s die een spatscherm kunnen installeren.
Ook apothekers dragen geen mondmaskers: 'Artsen moeten voorrang krijgen'
Lastige tijden, ook voor de apothekers, zegt Björn Steegen, zelf apotheker in twee Brusselse officina’s en bestuurslid van de Apothekersvereniging Brussel (UPB-AVB). “In de meeste apotheken is het bij momenten dubbel zo druk als gebruikelijk. Chronische patiënten willen een extra voorraad van hun vaste medicatie, anderen kopen zaken als paracetamol en dan is er natuurlijk de grote vraag naar handgels en mondmaskers.”
De merkenhandgels zijn al weken niet meer te krijgen, dus maken de apothekers ze zelf. “Maar hiervoor hebben we de nodige grondstoffen en ook flacons nodig,” zegt Steegen. “De belangrijkste grondstof, ethanol, komt druppelsgewijs binnen.”
Sommige apotheken zitten momenteel zonder en afficheren dat op het raam. Anderen hebben nog een voorraadje, maar rantsoeneren, om zoveel mogelijk cliënten te kunnen bedienen.
In de apotheken zijn geen mondkapjes meer, ook niet voor onszelf.
De voorraad mondmaskers in de apotheken is volledig op. “En toch komen er nog steeds mensen naar vragen,” zucht Steegen. “Er zijn er geen, ook niet voor onszelf.”
De meeste Brusselse apothekers werken dus zonder mondkapje. Zo ook Ann Herzeel, apotheker in de Maritiemwijk en co-voorzitter van de UPB-AVB. “Wij dragen geen mondkapje omdat we niet ziek zijn en omdat we solidair willen zijn met de artsen en verpleegkundigen, die rechtstreeks in contact komen met de zieke mensen. Zo geven we het signaal dat zij voorrang krijgen.”
Geneesmiddelen bezorgen na de uren
Toch hebben ook de apothekers nood aan bescherming. Sinds enkele dagen hangt op de voordeur van zowat elke officina een affiche met de vraag aan zieke mensen om naar huis te gaan en telefonisch contact op te nemen met de apotheker. “Als iemand bij de deur staat te hoesten, vragen we hem vriendelijk om buiten te gaan,” zegt Steegen. “We proberen de medicatie dan op een andere manier bij die persoon te krijgen.” Sommige apothekers bezorgen de geneesmiddelen na de uren, anderen vragen dat een gezond familielid langskomt.
De Algemene Pharmaceutische Bond APB vaardigde onlangs ook een aantal richtlijnen uit. Zo wordt de apotheker gevraagd zichzelf te beschermen en op afstand te blijven van de cliënten. Bij de officina in de Lakense Reper-Vrevenstraat staat de voordeur tegenwoordig wagenwijd open, voor de verluchting. De apotheker draagt handschoenen en een professioneel mondmasker – “ik was vooruitziend,” zegt hij. Er mag telkens maar één cliënt naar binnen, die achter een met tape op de grond geplakte lijn moet wachten. Alle oppervlakten – van toog tot betaalterminal - worden om de drie uur gedesinfecteerd.
"We zouden het liefst alle betalingen in cash willen vermijden, maar dat is niet voor iedereen mogelijk"
Bij de meeste apotheken is de deur nog gewoon dicht. “De APB-richtlijnen zijn goede praktijken. Elke individuele apotheker moet kijken hoe hij ermee omgaat in zijn officina,” zegt apotheker Herzeel. "Bij mij is de deur dicht, maar ik zorg voor verluchting om de twee uur. Wij werken met meerdere personen, normaal gezien aan drie togen. Nu nog nog aan twee. Omdat we met meer zijn, laten we twee patiënten tegelijk binnen. De zelfbediening hebben we tijdelijk afgeschaft.”
Herzeel en haar medewerkers dragen een schort en handschoenen. “Dat laatste is vooral vanwege het cashgeld. We zouden het liefst alle contante betalingen willen vermijden, maar dat is onmogelijk in deze multiculturele wijk.”
Vrees voor overvallen
In de apotheek in Oudergem waar Björn Steegen werkt, gaat de deur helemaal op slot. Ter bescherming tegen het coronavirus, maar ook een kwestie van veiligheid. “Als het erg druk is binnen, stijgt ook de onveiligheid. Afgelopen donderdag was er nog een gewapende overval in de apotheek aan IJzer.”
Omdat ze geen mondkapje draagt, liet Herzeel afgelopen weekend een spatscherm van plexiglas op de togen van haar apotheek plaatsen. “Het kostte wel enige moeite om een fabrikant te vinden en een klusjesman die de schermen wilde monteren.”
Ook andere Brusselse apothekers hebben behoefte hebben aan een plexiglas-vitrine. “Maar de apothekers zijn nu erg druk in de weer,” zegt Steegen. “En in het weekend is de Brico dicht.” Daarom is hij momenteel bezig met het oplijsten van leveranciers van dergelijke schermen. Ook zoekt hij vrijwilligers om ze her en der in de Brusselse apotheken te plaatsen. Handige harry’s mogen zich melden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.