De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) volgt het voorbeeld van zijn collega in Etterbeek om daklozen met zachte dwang over te brengen naar een opvangcentrum als die bij deze koude nog op straat slapen. BRUZZ deed een rondvraag. De gemeente Vorst vraagt minister-president Rudi Vervoort (PS) een ordonnantie die moet leiden tot een uniforme aanpak voor alle Brusselse gemeenten.
Ook Brussel gaat daklozen met zachte dwang overreden
De Stad Brussel steunt het initiatief van de gemeente Etterbeek om daklozen onder politiebegeleiding naar een opvangcentrum te brengen. Er komt echter geen politieverordening zoals in Etterbeek. De woordvoerster van burgemeester Close (PS) heeft aan BRUZZ laten weten dat de stad al een tijdje dezelfde procedure volgt en daar vanaf deze week ook alle stadsdiensten zal voor inzetten.
Dat houdt in dat ook stadswachters, straatvegers en de stewards van Bruciteam melding moeten maken van daklozen die in deze koude niet vrijwillig naar een opvangcentrum gaan. Al beseft burgemeester Close dat dit geen gemakkelijke opgave wordt.
"Ik zie niet hoe een politieagent een dakloze oppakt om hem mee te nemen naar een lokaal met sociaal werkers. De politie kan opgeroepen worden, maar het zullen de sociaal werkers zijn die in eerste lijn blijven. Ik denk niet dat men moet overgaan tot een administratieve aanhouding, zelfs al begrijp ik de stappen van collega De Wolf in Etterbeek."
Speciale aandacht voor kinderen
De meest kwetsbaren moeten als eerste van de straat worden gehaald. "We hebben aan de diensten gevraagd vooral aandacht te hebben voor kinderen. Al hopen we natuurlijk dat geen enkele dakloze bij deze vriestemperaturen een nacht op straat moet doorbrengen", zegt woordvoerster van burgemeester Close, Maïté Van Rampelbergh, aan BRUZZ.
Het is nog niet duidelijk tot wanneer de maatregel van kracht blijft. "Zolang de koude blijft duren zullen wij de politiediensten en de mensen van Samusocial de opdracht geven om daklozen naar de vier opvangcentra in de stad over te brengen. We hopen dat ook andere Brusselse gemeenten gelijkaardige stappen zullen ondernemen", aldus Van Rampelbergh nog.
Watermaal-Bosvoorde
Vanaf dinsdagavond zal ook Watermaal-Bosvoorde daklozen verplicht naar een opvangcentrum brengen. "We zullen vijf bedden ter beschikking van daklozen stellen", zegt burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) aan BRUZZ. Die zullen tegen morgen, dinsdag, klaarstaan in een leegstaand appartement.
Het OCMW zal op zoek gaan naar daklozen in de gemeente, om ze te vragen of die opvang wensen. Indien dat niet het geval is, kan de politie optreden. "Op dit vlak volgen we Etterbeek", aldus Deleuze.
Sint-Lambrechts-Woluwe
In Sint-Lambrechts-Woluwe heeft de gemeente, via het OCMW, een opvangcentrum geopend. Daar kunnen daklozen terecht voor nachtopvang. "Er zijn enkele daklozen in onze gemeente die hulp weigeren", zegt de kabinetschef van burgemeester Olivier Maingain (Défi). "Want in de winteropvang van Samusocial voelen ze zich onveilig."
Daarom stelt Sint-Lambrechts-Woluwe een zaal ter beschikking van de daklozen. "Het gaat om zes of zeven daklozen die we kennen", aldus het kabinet van Maingain. De bevoegde gemeentediensten zal hen vragen om naar de opvang te gaan. "Maar we gaan niemand arresteren zoals ze in Etterbeek doen."
Molenbeek
In Molenbeek zullen de arrestaties de komende dagen niet worden opgedreven. De gemeente gaat er bovendien prat op dat er 's nachts geen daklozen op straat slapen. "De daklozen trekken tegen de avond het stadscentrum in", zegt Mustapha Er, woordvoerder van burgemeester Schepmans (MR). Voor de Molenbekenaren die overdag kou lijden, zijn er wel verschillende opties.
"Maar liefst zes organisaties doen er alles aan om mensen die nergens naar toe kunnen een warme en gezellige plek aan te bieden", zegt Er. Het gaat om dienstencentra Het Begin, Het Groot Eiland, Les Uns Les Autres, De Randstad en organisatie Parc Marie-Jose. Zij verkopen drank en maaltijden aan democratische prijzen. Hoe lang de actie aanhoudt, is nog niet geweten.
Vorst
Schepen voor Sociale Zaken in Vorst Mariam El Hamidine (Ecolo) is geen voorstander van de aanpak in Brussel en Etterbeek. "Het lijkt mij geen goede keuze om mensen ergens tegen hun wil toe te dwingen. Hen zomaar wegbrengen naar de verschillende opvangcentra is trouwens geen oplossing voor het probleem."
Toch worden er ook in Vorst extra inspanningen geleverd."Het OCMW zet in deze koude periode een pak meer mensen in die instaan voor de detectie en begeleiding van daklozen. Bijkomende slaapplekken komen er wel niet."
Voor burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) is het ook niet duidelijk of gedwongen arrestaties door de politie juridisch wel te verantwoorden zijn. Hij heeft bij minister-president Rudi Vervoort (PS) dan ook aangedrongen op een ordonnantie die moet leiden tot een uniforme aanpak voor alle Brusselse gemeenten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , daklozen , Close , Stad Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.