Ook crèches en sociale restaurants kiezen bio
De vzw Den Diepen Boomgaard is een biohoeve én een sociale werkplaats. "We combineren het sociale met de productie van biologische groenten en fruit," zegt Eric Kint, die sinds een jaar coördinator van de vzw is. "Als bedrijf uit de sociale economie stellen we mensen tewerk die laaggeschoold en al enkele jaren werkloos zijn en om wat voor reden dan ook niet ingeschakeld raken in het normale arbeidscircuit. Onder hen zijn ook altijd een aantal Brusselaars."
Met deze ploeg produceert en verdeelt Den Diepen Boomgaard biologische groenten en fruit. De hoeve hanteert het principe van de korte ketting: de afstand tussen producent en gebruiker moet zo klein mogelijk zijn. Ook staat Den Diepen Boomgaard voor seizoensgroenten. "Maar we zijn daar niet categorisch in," zegt Kint. "Anders zouden we de hele winter kool eten."
Niet alle groenten en fruit die verkocht worden, komen van de hoeve zelf. "Wij beschikken maar over twee hectare. Het is onmogelijk om op die oppervlakte alle variëteiten te telen," zegt Daniel Trumpeneers, die verantwoordelijk is voor de distributie. "Daarom maken we afspraken met bioboeren in de buurt over wie wat doet. Knolselder en wortelen hebben we bijvoorbeeld niet zelf. Nog andere producten, bananen bijvoorbeeld,
halen we van de veiling of van nog verder."
De bioboerderij heeft een eigen winkel, maar de grote specialiteit van Den Diepen Boomgaard zijn de fruit- en groentemanden. "Het gros van de pakketten die we maken, zijn bestemd voor Brusselse gezinnen. We hebben nu achthonderd abonnementen in Brussel en het aantal groeit alleen maar, hoewel we ook concurrenten hebben. Wij merken weinig van de crisis. Wie voor bio kiest, doet dat bewust en haakt niet meteen af als het economisch wat minder gaat," zegt Kint.
Catering
Toch ging Den Diepen Boomgaard de afgelopen tijd op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden. De Brusselse sociale restaurants bijvoorbeeld. La Chôm'Hier in Laken, De Heksenketel in Brussel en Chambéry in Etterbeek bestellen tegenwoordig een deel van de groenten die op het menu staan bij Den Diepen Boomgaard, en de vzw probeert andere sociale restaurants te overtuigen om hetzelfde te doen. "Wij vinden het belangrijk dat net deze mensen gezond eten. Daarom proberen we de prijzen voor de sociale restaurants zoveel mogelijk te drukken," legt Kint uit.
Ook crèches vormen een nieuwe afzetmarkt. Kint: "Er zijn inmiddels al een paar crèches die wekelijks een aantal kilo aardappelen, wortelen, appelen en bananen afnemen bij ons. Bij kinderdagverblijven sla je twee vliegen in een klap: je zorgt ervoor dat de kinderen gezond eten, en je kunt de ouders overtuigen van het belang van biovoeding."
Voorts begeeft Den Diepen Boomgaard zich ook in de bedrijfswereld. Werkgevers die hun personeel een gezond plezier willen doen, kunnen bij de bioboerderij een vrolijke fruitmand bestellen. En voor bedrijfsrecepties en broodjesmaaltijden biedt de vzw zich aan als biocateraar.
De manden raken bij particulieren via een dertigtal verdeelpunten in Brussel. Bij crèches en bedrijven bezorgt Den Diepen Boomgaard 'aan huis'. Het vervoer gebeurt per bestelwagen. Kint: "In de Rand loopt wel een project met bakfietsen, in Brussel ligt dat moeilijker. Maar wie weet, als er sociale ondernemingen zijn die met ons in zee wil gaan voor een alternatieve bezorging, dan mogen ze zich altijd melden."
Lees meer over: Laken , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.