Ook Nederlandstalige rechtbank eerste aanleg laat griffie bewijsstukken sluiten

© Belga
10/10/2017

Ook de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft beslist om de griffie van de bewijs- of overtuigingsstukken minstens tijdelijk te sluiten, en dat vanaf woendsdag 11 oktober. Dat meldt Anouk Devenyns, persrechter van de Nederlandstalige Brusselse rechtbank.

Maandag kondigde de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart, al aan dat de griffie van de overtuigingsstukken gesloten zou worden omwille van veiligheidsredenen. Door de beslissing mag geen enkel overtuigings- of bewijsstuk nog op de griffie binnengebracht worden. Volgens rechtbankvoorzitter Hennart kan hij niet anders dan deze beslissing nemen, gezien de toestand waarin de griffie zich bevindt.

"De werkomstandigheden in de griffie zijn al jaren schandalig", zegt Luc Hennart. "Er liggen wapens, munitie en andere gevaarlijke stoffen waarvoor we al jaren geen milieuvergunning hebben. Daarnaast is er de schimmel die in januari is vastgesteld, en die een heleboel documenten drreigt aan te tasten. Ook daar is niets aan gedaan."

Er is ook sprake van verzakkingen in de vloer en volgens de rechtbankvoorzitter komen de bevoegde diensten maar niet met een oplossing: "De FOD Justitie en de Regie der Gebouwen doen hun best en zoeken wel naar oplossingen maar het is dweilen met de kraan open. Dat is vanaf nu gedaan, vanaf morgen komen er geen stukken bij. De politie moet dit probleem dan maar aankaarten bij de ministers die voor een oplossing moeten zorgen."

De Nederlandstalige Brusselse rechtbank zegt met dezelfde problemen te kampen. "Deze problemen nemen alsmaar toe: geen reglementaire opslag van de gevaarlijke stoffen meer, grond- en plafondverzakkingen, waterinfiltraties en waterschade, te hoge luchtvochtigheid en sinds januari van dit jaar exponentiële schimmelgroei, om maar enkele van de belangrijkste problemen op te sommen", stelt Devenyns. "De veiligheidsrisico's voor het personeel, zoals bijvoorbeeld, risico op vallen, werken op hoogte, etc, zijn vastgesteld door de preventieadviseur en de arbeidsgeneesheer, en verhogen meer en meer."

De FOD Justitie reageerde eerder al op de problemen bij de Franstalige Brusselse rechtbank. De FOD stelt dat acties worden ondernomen om een verdere besmetting van de schimmel tegen te gaan. Ook meldt ze dat de Regie der Gebouwen zal nagaan of de zone van de vloerverzakkingen hermetisch kan worden afgesloten.

Volgens Hennart zijn het de ministers, van Justitie en Binnenlandse Zaken, die voor een structurele oplossing kunnen zorgen. "Zij kunnen het budget vrijmaken en beslissen wat er moet gebeuren", klinkt het. "Ik ben heel geduldig geweest maar genoeg is genoeg. Als er morgen iets misloopt op de griffie zal er naar mij gekeken worden en gevraagd worden waarom ik niets gedaan heb. Daar pas ik voor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni