Sommige dieren worden gevonden op straat, andere worden afgezet omdat ze niet meer bij het nieuwe salon passen. De viervoeters bij dierenasiel Help Animals hebben elk hun aankomstverhaal. “Je weet nooit of mensen de waarheid spreken”, vertelt Danielle Roelands, reeds twee jaar vrijwilliger bij het asiel in Anderlecht. “Wij nemen echter zoveel mogelijk katten en honden aan, ongeacht hun verleden.”
Op bezoek bij dierenasiel Help Animals
I n de Bollinckxstraat is al 33 jaar het dierenasiel Help Animals gevestigd. Een uniek asiel dat een anti-euthanasiebeleid hanteert. Alle katten en honden zijn er zeker van een permanent verblijf en moeten niet vrezen voor een spuitje. “Andere asielen in de buurt plegen wel euthanasie bij de dieren, maar zij zijn ook verplicht om alle beestjes aan te nemen. Wij mogen dieren weigeren, maar dit gebeurt enkel wanneer alle plaatsen in het asiel zijn ingenomen. Zo kan de oudste kat hier wél een plaatsje krijgen om haar oude dag door te brengen, maar een adoptie is natuurlijk nog veel beter,” zegt Danielle Roelands. Het doel van Help Animals is zoveel mogelijk dieren een nieuwe warme thuis te bezorgen. “Vandaag werden al vier katten geadopteerd, iets wat me enorm gelukkig maakt.”
Zelf startte Roelands als gewone vrijwilliger om de kleinere honden uit te laten. Uiteindelijk kwamen ze in het asiel nog handen tekort, waardoor ze sinds twee jaar meer verantwoordelijkheden heeft. “Ik ga nog steeds wandelen met de hondjes, maar werk nu samen met vijf andere verzorgers in het asiel. Van het eten geven tot het wassen van de honden na een wandeling: we doen het allemaal.” Zo is er bijvoorbeeld Sayed. Hij werkt al meer dan 20 jaar in het asiel en doet dat nog steeds even graag. Ook zijn broer Ragab steekt de handen uit de mouwen.
De katten van Help Animals zitten samen, warm bij elkaar. “Er lopen hier veel verschillende karaktertjes rond, hoor,” glimlacht Roelands. Mijn kennismaking met de kat Zorro bevestigt dat. Op het eerste gezicht schuwer dan zijn kamergenoten, maar voor ik het weet zit hij op mijn schouders. “Hij is een klimmer, onze Zorro!”
De kittens van het asiel zitten afgescheiden van de volwassen katten. Zij worden vaak met of zonder moeder gevonden of gewoon afgezet in het asiel. In een dagelijks ontsmette ruimte kunnen deze tengere diertjes veilig opgroeien. “De kittens zijn niet altijd levensvatbaar”, vertelt Roelands. “Dan kunnen er wel eens wat traantjes vloeien.” Ook de speciale gevallen hebben hun eigen plekje. Zo zijn er katers en kattinnen die Danielle probeert te socialiseren. “Mascara was in het begin zeer agressief en haar aanraken was uit den boze. Met heel veel geduld én liefde mag ik haar nu wel al vastnemen.”
Ook bij de verschillende honden is er een bepaalde onderverdeling. Zo zitten de grote en kleine diertjes gescheiden. Er is meer ruimte voorzien voor de grotere viervoeters. Hoewel Help Animals zich in de industriezone van Anderlecht bevindt, zijn er achteraan twee tuinen voorzien. Hier kunnen de honden zich uitleven in de frisse buitenlucht met zicht op de levendige straat. Binnen, bij de kleinere hondjes, zitten er verrassend veel jack russell terriërs, een ras dat vaak om de foute redenen wordt gekocht. “Men vergeet vaak dat jack russells zeer actieve beestjes zijn in tegenstelling tot andere kleine rassen,” klinkt het.
Tombola
Net zoals bij dierenkwekerijen zijn de potentiële kopers van de viervoeters soms vrij kieskeurig. Iets wat niet zou mogen in een asiel volgens Roelands. “Onlangs kwam er een jong koppel op zoek naar een kat, maar het mocht absoluut geen zwarte kater zijn, want die brengen zogezegd ongeluk”, vertelt ze. “Je zou een kat voor zijn of haar karakter moeten adopteren. Daar draait het tenslotte om.”
Een adoptie bij Help Animals kost 140 euro. Voor deze prijs krijg je een viervoeter me naar huis. “De katten zijn voorzien van een chip, zijn ingeënt tegen verschillende ziektes en zijn allemaal gesteriliseerd of gecastreerd. De honden zijn voorzien van een chip en de nodige vaccinaties.” Enkele maanden geleden werd de wet op kattensterilisatie aangepast, waardoor de sterilisatie van elke kat nu verplicht is. De wet heeft echter geen invloed gehad op de werking van Help Animals, want dat was er al jaren de gewoonte.
Zo’n 15 van de 140 euro die je betaalt voor een adoptie gaat naar het asiel en dient voor inkomsten. Daarnaast kan je peter of meter worden van een van de dieren om het dierenverblijf te steunen. “Het gebeurt soms dat mensen via hun testament hun bezittingen nalaten aan het asiel,” vertelt Roelands. Voor vijf euro per dag kunnen mensen die voor langere tijd op reis vertrekken ook een beroep doen op het ‘kattenpension’ waar hun kat voor een tijdje op hotel kan. Geadopteerde katten van het asiel hebben wel voorrang op andere katten.
Op 6 en 7 december vinden de half jaarlijkse opendeurdagen plaats. Dan wordt de inkom van het asiel overdekt met extra verwarmde tenten. Iedereen kan langskomen voor een hapje en een drankje. Roelands kunnen we die dag terugvinden aan de tombola waar elk verkocht lotje bijdraagt aan een nog beter asiel.
Meer info: www.helpanimals.be en www.facebook.com/
helpanimals.be
Deze tekst werd geschreven door een student van de Erasmushogeschool Brussel
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.