Op huizenjacht in Brussel met de woontours van de VGC

Arthur Debruyne
© Brussel Deze Week
04/02/2010
Al meer dan tien jaar organiseert Wonen in Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie 'woontours', waarbij Brussel door een woonbril bekeken wordt. De tours hebben van een verfrissende en interessante kijk op wonen Brussel inmiddels hun handelsmerk gemaakt. BDW reed mee en zag dat het goed was.

"De betere wijken herken je vandaag aan de aanwezigheid van een Pain Quotidien. Het kunstje is dan aan te voelen welke wijk hip gaat worden, en er dan vlug iets te kopen," grapt onze gids Jeroen De Smet (41). We leren vandaag ook waarom Bratwurst tegenwoordig zeer populair is in Wezembeek-Oppem: een nieuwe Europese school trekt er immers heel wat Duitse eurocraten aan, waardoor de huur- en koopprijzen gevoelig stijgen. Wat dan weer tot gevolg kan hebben dat minder vermogende mensen stilaan uit de regio geduwd worden. De woontour is een beetje Brussels vastgoed en stadsontwikkeling voor dummies.

Vijf woontours

In 2010 organiseert de VGC in samenwerking met de stadsgidsen van Brukselbinnenstebuiten vijf woontours: vier met de bus en één met de fiets, door de binnenstad. De vijf tours vinden elk drie keer plaats, gespreid over het hele jaar.

Het concept is eenvoudig. Op zondagochtend, bij het krieken van de dag - lees: 9.15 uur - begeve men zich naar het Centraal Station. Vandaar vertrekt een bus richting één van de vier zones. Wij rijden mee met de eerste bustour: 'Van Reyerslaan tot Congreskolom'. Voor 14 uur zullen heel wat gemeenten de revue passeren: een stukje binnenstad, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, waar we een gezin bezoeken in hun gezellig appartement met zicht op de hele regio. Na de middag doen we nog Sint-Lambrechts- en Sint-Pieters-Woluwe aan. Een duidelijk verschil in standing . "Dat doen we bewust," zegt De Smet. "Met de woontours willen we vooral de enorme diversiteit van Brussel tonen. Mensen hebben vaak een totaal verkeerd beeld van Brussel en haar wijken. Dat willen we een beetje bijstellen."

Huizenjacht
Het lijkt evident, maar tijdens de woontour ligt de nadruk overduidelijk op wonen. Het heeft zelfs iets weg van een heuse huizenjacht. Veel mensen, jong en oud, zijn op zoek naar een nieuwe stek in Brussel en steken dat niet onder stoelen of banken.

Eén jongedame vraagt de gids naar prijsvoorspellingen: "Waar gaan ze binnenkort omhoog?" Een gepensioneerd koppel uit Kalmthout wil de stille Kempen inruilen voor de iets levendigere hoofdstad. Een man uit Duitsland wil met zijn gezin naar Brussel verhuizen.

Ook Charlotte (29) en Stefan (28) zijn naar een plek op zoek. "Ik huur al een hele tijd in Brussel-Stad", zegt Charlotte. "Maar toch ben ik sinds een tweetal jaar op zoek om met Stefan iets te kopen. Dat is lang, ja, maar door alle vastgoedhorrorverhalen die ik hoor, ben ik toch voorzichtig."

Een horrorverhaal is bijvoorbeeld investeren in een nieuwbouwproject, waarna de aannemer halverwege de bouw failliet gaat.

De gids mag dan geen vastgoedspecialist zijn, toch is zijn praktische kijk op wonen in Brussel zeer behulpzaam. "Ik pak het heel concreet aan," zegt De Smet. "Ik toon waar mensen terecht kunnen voor hun boodschappen, voor onderwijs, voor ontspanning, enzovoort." En zo wordt een chaotisch en soms onoverzichtelijk gewest opeens tastbaar.

:: Woontours VGC. Telkens op zondag, nog tot 14 november 2010. Meer info op www.woneninbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni