Op zoek naar nieuwe locatie voor magistraten in Justitiepaleis

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
29/03/2010
De federale ministers Didier Reynders (MR) en Stefaan De Clerck (CD&V) bestuderen een nieuwe locatie voor de Brusselse magistraten. De beveiliging van het Justitiepaleis zou te duur zijn. Er wordt een internationale ideeënwedstrijd voor de toekomst van het immense gebouw gelanceerd.

De beveiliging van het grootste gerechtsgebouw ter wereld zorgt al een tijdje voor kopzorgen. Denk maar aan de ontsnappingen van vorig jaar of de verscherpte veiligheidsmaatregelen, nu, voor het terrorismeproces rond Malika El Aroud.

Bij de Regie der Gebouwen, die het Brusselse gerechtsgebouw beheert, stonden twee oplossingen op het menu: het volledige gebouw beter beveiligen, of verhuizen. Vorige week besliste de federale ministerraad om te onderzoeken welke diensten het Justitiepaleis aan het Poelaertplein kunnen verlaten. Het idee om met alle diensten in het Justitiepaleis te blijven, is zo goed als begraven door de (te) zware financiële investering in veiligheid en mogelijke bezwaren van Monumenten en Landschappen bij aanpassingen. Bovendien, zegt Lieselot Bleyenberg, woordvoerster van minister De Clerck, "zelfs al geven we heel veel geld uit, dan nog zijn er onvoldoende garanties dat alles goed beveiligd zou zijn."

Didier Reynders, die als minister van Financiën de voogdij heeft over de Regie der Gebouwen, en Stefaan De Clerck, minister van Justitie, gaan nu dus op zoek naar een nieuwe locatie voor de Brusselse magistraten. De diensten die verhuizen, krijgen - mits er voldaan wordt aan onder andere een aantal financiële en arbeidsvoorwaarden - wel een stek in de buurt van het Poelaertplein. Volgens woordvoerster Bleyenberg is het wachten op de studie om te zien welke magistraten nu verkassen en welke niet. "Met uitzondering van de assisenzaal, die goed beveiligd is en hoogstwaarschijnlijk behouden blijft. Ruwweg tegen de zomer zou er meer duidelijkheid moeten zijn."

Die timing komt overeen met de aanvang van het Belgische EU-voorzitterschap. In dat kader schrijft de federale ministerraad een internationale ideeënwedstrijd uit over de nieuwe inrichting van het gebouw van de hand van architect Joseph Poelaert. De oproep draait rond technologische, culturele en economische ideeën. "Het mag in geen geval een nieuwe stadskanker

worden," stelt Johan Vanderborght, de woordvoerder van de Regie der Gebouwen.

Intussen wordt het gebouw, dat sinds jaar en dag ontsierd wordt door stellingen, verder onder handen genomen. Dat geldt onder meer voor de koepel. Tegen mei zouden de 88 geplande bewakingscamera's operatio­neel zijn en moet er een nieuwe controlekamer zijn. De kamer van inbeschuldigingstelling, de raadkamer, het cellencomplex en het circuit voor de gevangenen moeten tegen eind dit jaar beveiligd zijn. "Het geplande werk gaat dus door," zegt Vanderborght. "Als de studie zegt dat een verhuizing de beste optie is, dan doe je dat ook niet in een, twee, drie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni