Openbare netheid en groene ruimten: Schaarbeek maakt balans op
Met bijna tweehonderd zijn ze, de arbeiders en bedienden die het beleid rond Openbare Netheid en Groene Ruimten in Schaarbeek behartigen. "Maar in tegenstelling tot elders is het bij ons geen Mexicaans leger," zegt de bevoegde schepen, Michel De Herde (MR). "Er is voldoende leiding, maar niet overdreven."
Het hele team behandelde in 2009 42.661 oproepen, ruim zesduizend meer dan een jaar eerder. "We zijn het slachtoffer van ons succes," vertelt Geert Pierre, adjunct-directeur van de dienst Netheid & Groene Ruimten. "Wij zijn niet zozeer met imago bezig, maar met concrete acties. Mensen die contact met ons opnemen, zien dat er feedback is. Negentig procent van de oproepen is binnen de acht uur behandeld."
Tijdens de voorstelling van de balans onderstreepte De Herde dat hij nauwkeurig kan werken omdat alles tot in de details statistisch bijgehouden wordt. Bijvoorbeeld: werd een straat in 2004 acht keer per maand geveegd, dan is dat inmiddels achttien keer.
Enkele andere vaststellingen. De gemeente sorteert steeds meer vuil (metaal, hout, hard plastic), want dat is "goed voor het milieu en het gemeentelijk budget". Daarnaast werden vorig jaar 2.265 processen-verbaal voor vervuiling op de openbare weg uitgeschreven. Daarvan werd zeventig procent geïnd. De onbetaalde pv's hebben als reden dat enkele mensen "verdwenen zijn of te weinig geld hadden of dat de bewijslast onvoldoende was."
Schaarbeek denkt ook aan preventie. Zo fabriceerde de gemeente een gratis dvd, Objectief netheid , en geeft de dienst Netheid les aan (school)kinderen.
De Herde merkte tijdens de voorstelling van de resultaten op dat de relatie met Net Brussel, het gewestelijke agentschap dat verantwoordelijk is voor de netheid in een deel van de Schaarbeekse straten, lichtjes verbeterd is. Toch vraagt de schepen zich af waarom Net Brussel "overtreders niet meer bestraft en verkeerd gevulde vuilniszakken niet meer met een sticker markeert."
Trambeddingen
Een ander aangehaald probleem zijn de vervuilde MIVB-beddingen. Geert Pierre wijst tijdens een rondrit met de auto enkele MIVB-tramhaltes aan die vol liggen met drankblikken, sigarettenpakjes, papier en dies meer. De Schaarbeekse haltes Prinses Elisabeth, Thomas, Weldoeners, Vaderland en Chazal geven geen opbeurend beeld. "Enerzijds vragen we ons al jaren af wie (juridisch) verantwoordelijk is voor de netheid aan de beddingen. Op onze mondelinge en schriftelijke vragen aan MIVB, Net Brussel en bevoegde ministers kregen we geen duidelijk antwoord," zegt Geert Pierre. "Anderzijds kunnen we daar technisch gezien niet ingrijpen. Wij hebben daarvoor de mensen noch de middelen." Pierre merkt nog op dat ook andere Brusselse gemeenten problemen met de beddingen hebben.
Dat de opmerking voer voor discussie is, blijkt uit de antwoorden. Volgens Philippe Vanstapel, de woordvoerder van minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V), "zouden er in het verleden afspraken zijn gemaakt dat Net Brussel instaat voor de netheid aan de beddingen." Voor het kabinet van Emir Kir, de staatssecretaris voor Openbare Netheid (PS), de MIVB en Net Brussel ligt de verantwoordelijkheid echter bij de wegbeheerder, dat wil zeggen de gemeente bij gemeentewegen en Net Brussel bij gewestwegen.
Net Brussel zegt dat in dit geval de haltes Weldoeners en Vaderland voor de rekening van de gemeente komen, de andere drie voor Net Brussel. Woordvoerster Edith Schouteden: "Wij ruimen één keer om de drie maanden aan de beddingen op. Om veiligheidsredenen gebeurt dat altijd tijdens het weekeinde. Tijdens de herfst is de opruiming wel frequenter."
www.schaarbeek-netheid.be of 0800-939.88
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.