Het openluchtzwembad Flow in Anderlecht blijft voorlopig gesloten. De biologische waarden voor één van de geteste bacteriën in het water zijn nog altijd te hoog. “Zodra we de bron van de bacterie gevonden hebben, kunnen we de nodige maatregelen nemen om zo snel mogelijk weer te openen.”
Openluchtzwembad Flow in Anderlecht blijft gesloten
Sinds dit jaar wordt het zwembadwater van Flow biologisch gezuiverd met planten en micro-organismes, maar de introductie van dat nieuwe filtersysteem verloopt niet zonder horten of stoten. De biologische waarde voor één van de drie geteste bacteriën, Pseudomonas aeruginosa, is namelijk nog steeds te hoog, en het is nog altijd niet duidelijk hoe dat komt.
Bacteriën in oude leidingen of bijvulwater?
Volgens Flow zijn er twee mogelijkheden die de aanwezigheid van de bacterie in het zwembadwater kunnen verklaren.
De eerste is dat de bacteriën nog aanwezig waren in het hergebruikte materiaal van vorig jaar, zoals bijvoorbeeld de leidingen. “In dit geval is een goede reiniging van het bestaande materiaal noodzakelijk", klinkt het.
De tweede (en meest waarschijnlijke) optie, is dat de bacteriën van buitenaf het zwembad binnenkomen, via het bijvulwater. De laatste tests toonden namelijk significant hogere waarden van de bacteriën op momenten waarop het water werd bijgevuld, vergeleken met het water van het zwembad zelf. “We onderzoeken nu of het probleem in de leidingen en slangen van de hydrant naar Flow zit, of dat de bacteriën al in het verse water van het drinkwaternetwerk zitten.”
Flow zal deze week ook (preventief) de oudere slangen vervangen door nieuwe leidingen, om die mogelijkheid uit te sluiten.
Initieel werd er ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat de bacteriën zich in een slecht functionerend deel van het filtersysteem bevonden, maar die optie werd intussen uitgesloten. “De filter werkt.”
Waarom geen chloor?
In de eerste twee seizoenen vertrouwde Flow nog op chloor als ontsmettingsmiddel. “Maar chemische waterbehandeling met chloor is als een grote hamer: het slaat gewoon alle soorten bacteriën (en ander leven in het water) kapot, ongeacht of het van binnen of van buiten komt.”
Volgens Flow gaat de efficiëntie van chloor dus hand in hand met het gebruik van gevaarlijke chemicaliën en een hogere energiebehoefte voor krachtigere pompen. “Daarom geloven wij nog steeds dat biologische waterbehandeling in de toekomst de duurzamere en economischere oplossing is.”
Woensdag 19 juli organiseert Flow om 18.30 uur een infomoment aan de kiosk naast het zwembad, om informatie te delen en de situatie uit te leggen.
Lees meer over: Samenleving , Flow
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.