Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zal zijn actieplan tegen terreur niet alleen op Molenbeek richten. Ook andere arme buurten als Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg, Laken, Schaarbeek, Sint-Joost ten Node en Vilvoorde komen in het vizier. “Het eigenlijke probleemgebied is ruimer dan één bepaalde wijk in Molenbeek."
‘Opkuisplan’ van Jambon breidt uit naar andere arme wijken
Lees ook: Jambon: 'Ik ga Molenbeek opkuisen'
In nasleep van de aanslagen in Parijs werd duidelijk dat er bij heel wat terrorisme- en radicaliseringsdossiers telkens een link bestond met Molenbeek. Jambon zei de gemeente te willen "opkuisen" en beloofde een actieplan om de lokale veiligheidssituatie aan te pakken. Zijn diensten zijn daarover volop in overleg met de lokale autoriteiten, de politiezone en alle andere betrokken diensten.
"Tijdens dit overleg werd duidelijk dat het eigenlijke probleemgebied ruimer is dat één bepaalde wijk in Molenbeek", verduidelijkte Jambon vrijdag in de bijzondere Kamercommissie Terrorismebestrijding.
"Op basis van een objectieve studie aan de hand van concrete parameters zoals criminaliteitscijfers voor wapenhandel en druggebruik, alsook het aantal 'foreign terrorist fighters' op het grondgebied, werd beslist om verder te werken in een grotere zone."
'Plan Canal'
Concreet gaat het naast Molenbeek om Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg, Laken, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Vilvoorde. Iets wat MR-Kamerlid en burgemeester van Koekelbeek Philippe Pivin deed voorstellen om dan maar te spreken van het 'plan Canal', aangezien het voornamelijk gaat om de gemeenten rond de Kanaalzone.
De wijken komen grotendeels overeen met de sikkel van arme gemeenten rond het centrum, die vaak in de kanaalzone liggen.
Het plan zelf zit voorlopig nog in de studiefase, al hoopt het kabinet-Jambon het binnenkort te kunnen voorstellen. Doel is zowel het radicalisme aan te pakken als de criminaliteit en de illegale economie die daar vaak mee gepaard gaat, "met inbegrip van het herstel van de 'rule of law'".
Bij de federale gerechtelijke politie van Brussel en Halle-Vilvoorde zal capaciteit worden vrijgemaakt om de "gerechtelijke doelstellingen" te halen. Er wordt ook bekeken hoe de interventiepatrouilles ondersteund kunnen worden om meer blauw op straat te krijgen. En deze week zijn al specialisten op vlak van bevolkingsinschrijving in Molenbeek geweest voor een gesprek met de bevoegde schepen en de betrokken diensten.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.