Een voorstel van twee Waalse parlementsleden voor een totaalverbod op onverdoofd slachten is opnieuw op een negatief advies van de Raad van State gebotst. Maar naast het Waalse Gewest trekt ook aan Vlaamse kant vooral N-VA stevig aan de kar. Brussel blijft zich ondertussen gematigd opstellen. “Onverdoofd slachten wordt niet verboden, maar ook niet langer gesubsidieerd door de overheid”, klinkt het bij het kabinet van bevoegd staatssecretaris Debaets.
Opnieuw negatief advies voor verbod op onverdoofd slachten
Twee Waalse parlementsleden, Christine Defraigne (MR) en Josy Arens (CDH), dienden eind januari een decreetvoorstel in dat een totaalverbod op onverdoofd slachten in het Waalse Gewest moet mogelijk maken. Maar de Raad van State reikt nu – opnieuw – een negatief advies uit, schrijft La Dernière Heure en kon BRUZZ verifiëren bij het inkijken van het advies.
Net zoals bij alle voorgaande pogingen, oordeelt de Raad van State dat een verbod op onverdoofd slachten indruist op de vrijheid van religie, aangezien zowel moslims als joden onverdoofd en ritueel slachten. De indieners lieten wel al weten aanpassingen te zullen doorvoeren en het decreetvoorstel opnieuw in te dienen.
Aan Vlaamse kant kan een totaalverbod vooralsnog niet op de goedkeuring van de meerderheid rekenen, omdat die niet in het regeerakkoord staat. Maar in het volgende regeerakkoord zal het verbod op onverdoofd (en dus vaak ritueel) slachten wel degelijk vervat moeten zitten, zei Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vorig jaar nog. “Of het zal zonder N-VA zijn”, klonk het zelfs. Weyts gaf ook aan dat alle mogelijke vormen van dialoog met de moslimgemeenschap waren uitgeput en het tijd was voor actie.
Overgangsmaatregelen in Brussel
Maar de vraag hoe dierenwelzijn op ethisch én wettelijk vlak verzoend moet worden met de vrijheid van religie, stelt zich alsmaar pertinenter. Dat heeft ook de Brusselse regering goed begrepen. “Wij verkiezen voorlopig de dialoog met de religieuze gemeenschappen”, laat het kabinet van bevoegd staatssecretaris Debaets weten. “Wij pleiten op dit moment dus niet voor een totaalverbod.” Debaets gaf wel eerder wel al aan op termijn naar zo’n verbod te willen, maar zet voorlopig dus nog in op overgangsmaatregelen. “Voor een totaalverbod moet de tijdsgeest volgen, het draagvlak moet groot genoeg zijn. Dat er door een verbod opnieuw illegaal zou geslacht worden in een badkuip, brengt het dierenwelzijn niks bij”, klinkt het nog.
Een van die overgangsmaatregelen manifesteerde zich in 2016 nog in het oprichten van mobiele slachthuizen voor het Offerfeest. Dat werd uiteindelijk door praktische beslommeringen herleid naar één tijdelijke slachtvloer aan de Werkhuizenkaai. Volgens Debaets was deze slachtvloer wel in lijn met de Europese richtlijnen. Maar de organisatie ervan draaide uit op een waar fiasco, waarbij veel moslims nooit hun schaap kregen. Minister-president Vervoort excuseerde zich na afloop en de Brusselse regering besliste ook om volgend jaar geen tijdelijk slachthuis meer te organiseren.
“Dat betekent niet dat we onverdoofd slachten verbieden. De overheid subsidieert het gewoon niet langer”, klinkt het bij het kabinet van Debaets. Volgens N-VA krijgen de gemeenten echter wel nog 125.000 euro om tijdelijke slachtplaatsen mogelijk te maken. "Er zullen dus nog steeds rituele slachtingen plaatsvinden met rechtstreekse steun van het Brussels Gewest”, aldus N-VA-parlementslid Dhaene.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.