Opperpompier De Sneyder: 'Mentaliteit korps is rot'
Vorige vrijdag vertrok Francis Boileau bij de Brusselse brandweer. De woordvoerder en adjunct directeur-generaal gaat op ziekteverlof wegens gezondheidsproblemen, op hun beurt veroorzaakt door de jarenlange malaise bij de spuitgasten. Daarbij komt dat Boileau, die de voorbije jaren al twee keer zijn ontslag indiende, hoegenaamd niet de man was om een organisatie van 1.200 mensen te leiden.
Het vertrek van Brussels bekendste pompier is voor zijn collega's de gelegenheid om de puntjes op de 'i' te zetten over de crisis binnen 's lands grootste brandweerkorps.
Het taalkader, dat in 2008 opnieuw vernietigd werd, is meteen boosdoener nummer één. Dat kader voorzag in hoofdzaak eentalige brandweermannen, die samen een tweetalige dienst moesten verzorgen: 30 procent Nederlandstaligen en 70 procent Franstaligen.
"Bijna tweehonderd onderofficieren riskeren nu hun benoeming kwijt te spelen," foetert Charles De Sneyder tegenover brusselnieuws.be. "Hoe denkt u dat zoiets de sfeer beïnvloedt?"
De Sneyder neemt het voorbeeld van de officieren onder hem. "Vorig jaar had ik vier majoors. Van twee Franstaligen is de benoeming verbroken, één Nederlandstalige ziet het niet meer zitten en neemt al zijn verlof op voor zijn pensioen en de laatste herstelt van een ongeval. Dat maakt welgeteld nul mensen om een beleid mee te voeren. Om maar te zwijgen van de mensen die vertrekken en niet vervangen worden. Tegenover vorig jaar zijn we er nu al 58 kwijt."
Ministeriële handtekening voor poetsvrouw
De 61-jarige De Sneyder neemt geen blad voor de mond. "Zoals ze in het Frans zeggen, A cet âge-ci, on ne sait plus me faire un enfant dans le dos. Naar buiten mogen we dan nog steeds heel veel erkenning genieten, de mentaliteit binnenshuis is zo rot als ze groot is."
De kolonel kan er met name niet bij dat hij, de verantwoordelijke voor ruim 1.000 manschappen, geen enkele beleidsbeslissing kan nemen. Die worden geveld op het veel bescheidener bemande administratieve niveau, dat op zijn beurt aan het handje van het beleid loopt. "Boileau, die kon als chef van de administratie op het eind nog bestelbonnen tot 5.000 euro tekenen. Zelfs voor een poetsvrouw hebben we tegenwoordig een ministeriële handtekening nodig."
Op het terrein verricht de brandweer nog steeds behoorlijk werk, vinden zowel bevolking als de pompiers zelf. Hoewel. "In de praktijk zie je dat de theorie van de taalkaders gewoon niet werkt," zegt vakbondsman en officier Dirk Van der Ougstraete (ACV). "Het gebeurt regelmatig dat een volledig Nederlandstalige of Franstalige ploeg uitrukt. Als die laatsten dan naar Sint-Pieters-Leeuw trekken, houd ik mijn hart soms vast. De oplossing is nochtans niet moeilijk. Gooi die taalkaders overboord en zorg dat iedereen functioneel tweetalig is. Voor een hoofdstad van Europa is dat toch niet te veel gevraagd?"
Doulkeridis: '58 brandweermannen extra op komst'
Christos Doulkeridis (Ecolo), Brussels staatssecretaris bevoegd voor Brandbestrijding, volgt de logica van de ACV-man wel. "Die functionele tweetaligheid is net wat wij ook willen," zegt kabinetsexpert Vincent Van Troyen. Bij de lopende federale onderhandelingen vragen we voor een deel van de manschappen net een tweetaligheid die niet te moeilijk mag zijn, maar waar je elkaar op het terrein mee begrijpt."
Doulkeridis kondigt in één adem aan dat er eerstdaags wel degelijk 58 nieuwe brandweermannen worden aangeworven, net genoeg om het kader opnieuw te vullen.
Kan dat dan met een ongeldig verklaard taalkader? "De Raad van State bepaalt dat in uitzonderlijke omstandigheden - kwesties van leven en dood bijvoorbeeld - wel degelijk kan aangeworven worden, tegen de taalwetten in," legt Van Troyen uit. "Dat willen we nu doen. Door die beslissing goed te motiveren moet het lukken."
En de politieke inmenging? "Ook daar zat in het verleden een en ander fout, ja,' klinkt het op het kabinet. "De Brusselse regering wil de eerstvolgende maanden met de vakbonden samenzitten en de huidige regeling drastisch vereenvoudigen."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.