Opvallend veel Guinezen volgen inburgering bij Bon
Inburgeraar Bon ontving vorig jaar weer opmerkelijk meer mensen dan het jaar voordien. 2.423 mensen tekenden er vrijwillig een inburgeringscontract, wat inhoudt dat ze lessen Nederlands, maatschappelijke oriëntatie en loopbaanoriëntatie volgen. De grootste groep zijn Marokkanen, met 358 contracten.
Ook opvallend veel Guinezen (279) tekenden voor een inburgeringstraject. "Bon is, samen met het Sociaal Protestants Centrum, de enige Brusselse organisatie die een aanbod heeft in hun taal, het Poular", zegt Elise Pertz van Bon daarover. "Daarenboven is het een hechte gemeenschap van laaggeschoolden in Brussel, en via mond-tot-mondreclame maken zij ons aanbod verder bekend onder elkaar."
Afghanen, Spanjaarden en Congolezen sluiten de top vijf van inburgeraars bij Bon af.
Geen verplichting
Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V), die de cijfers opvroeg bij minister Bourgeois (N-VA), vindt het bemoedigend dat het aantal inburgeraars in Brussel blijft stijgen. "In 2012 zette Bon sterk in op mondelinge en visuele communicatie", stelt hij vast.
Brussel heeft geen verplicht inburgeringstraject, in tegenstelling tot Vlaanderen. De laatste maanden gaan echter ook aan Franstalige kant steeds meer stemmen op om inburgering voor nieuwkomers verplicht te maken.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.