Ouderen zijn de toekomst
"Senioren zijn een hot topic. Toch klinkt het niet voor iedereen sexy om met hen te werken," zegt Els Messelis, docent en stafmedewerker van de opleiding Seniorenconsulentenvorming aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. "Wij bekijken het ruimer. Dus geen focus op de deficittheorie die zegt: 'Als je oud bent, dan kun je niks meer, dan ben je afgeschreven.' Wij kijken liever naar het competentiemodel."
Seniorenconsulenten werken niet alleen aan het beeld, maar ook aan de inspraak van ouderen. Vaak komen ze terecht in gemeenten en OCMW's. Thuiszorg, dienstencentra en woon- en zorgcentra behoren ook tot de mogelijkheden. De consulenten werken in gemeenten en OCMW's rond ouderenbeleid. Meer specifiek sleutelen ze aan een lokaal seniorenbeleidsplan of begeleiden ze een seniorenadviesraad. Voorts proberen ze moeilijk bereikbare ouderen, zoals allochtonen, armen en mensen met een handicap, te bereiken.
Door de vergrijzing is seniorenconsulent een beroep met toekomst. Elk jaar schrijven zich voor elke module een 35-tal mensen in. "Piepjonge studenten treffen we hier meestal niet aan. Dat komt omdat we ons richten tot volwassen studenten. Veel mensen hebben al een vooropleiding, dikwijls in de sociale of paramedische sector. Ze zijn op zoek naar verdieping in ouderenthematiek. Gemiddeld zijn ze tussen 45 en 50 jaar, en het merendeel zijn vrouwen," vertelt Messelis.
De interactieve opleiding is geliefd bij de studenten, en toch ontbreekt er volgens Messelis iets essentieels. "Er worden te weinig financiële middelen voor een lokaal seniorenbeleid uitgetrokken. Veel gemeenten hebben niet genoeg geld om een seniorenconsulent aan te werven. Daar moet dringend werk van gemaakt worden." Harry Vanbuel, woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V), antwoordt dat de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten op dit ogenblik onderzoekt hoe de seniorenconsulenten het best ingezet kunnen worden.
De opleiding is sinds 2000 erkend door het departement Onderwijs en bestaat uit vier delen. Module A zorgt voor het fundament en handelt over psychogerontologie en theoretische kaders rond ouder worden. Terwijl module B zingeving en psychosociale hulpverlening aanboort, gaat de C-module over vormingswerk met ouderen. Tijdens module D verdiepen de studenten zich in ouderenbeleid. Dat is samen 940 uur, maar niet alleen pure lestijden. De studenten hebben één dag per week les, maar besteden daarnaast veel tijd aan zelfstudie.
:: Meer info over de opleiding tot seniorenconsulent op www.hig.be of 02-240.68.40. In De Factorij, Huart Hamoirlaan 136, 1030 Schaarbeek
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.