Overbevolking in Belgische gevangenissen blijft het meest acuut in Brussel. In Vorst en Sint-Gillis zitten samen 990 gedetineerden vast, terwijl er maar plaats voorzien is voor 759 gevangenen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.
Overbevolking in gevangenissen blijft nijpend
Zes maanden, zo lang heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog om de gevangenispopulatie onder de grens van 10.000 gedetineerden te krijgen. Dat objectief heeft hij midden december alvast nog niet bereikt. Uit cijfers van het Gevangeniswezen blijkt dat er op 15 december in totaal 10.379 mannen en vrouwen in de Belgische gevangenissen zaten.
Uit de meest recente cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen blijkt dat de overbevolking in de Brusselse gevangenissen het meest acuut blijft. In Vorst en Sint-Gillis zitten samen 990 gedetineerden vast, terwijl er maar plaats voorzien is voor 759 gevangenen (+30,4 procent), met vooral de gevangenis in Sint-Gillis die overvol zit (+41,9 procent).
Het overbevolkingspercentage in België blijft op 14 procent.
Maar ook in Vlaanderen blijft het probleem nijpend (+18,2 procent). Onder meer in Antwerpen (+59,4 procent) en Dendermonde (+39,6 procent) is er sprake van structurele overbevolking. Aan de andere kant van de taalgrens ligt het overbevolkingspercentage iets minder hoog (+12,9 procent), al loopt dit percentage in de inrichtingen van Namen (+51 procent), Jamioulx (+43,5 procent) en Bergen (+37,9 procent) hoog op.
Vrouwen maken met 458 iets minder dan vijf procent uit van de totale gevangenispopulatie. Meer dan de helft zit verspreid over de vrouwenafdelingen van Brugge (105), Lantin (81) en Berkendael (75), de vrouwenafdeling van Vorst. In die vrouwenafdelingen worden samen ook elf kinderen grootgebracht. Kinderen kunnen tot hun twee jaar bij hun moeder op cel blijven, als zij dat wenst.
Sinds vandaag/donderdag zitten alle Belgische gedetineerden opnieuw in een Belgische cel nadat de gevangenis in Tilburg, die door de Belgische staat werd gehuurd sinds 2010, definitief gesloten werd.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.