Drugsdealers, junks, dronkaards, daklozen en bedelaars bevolken ‘s nachts de voetgangerszone in aanbouw. Nog altijd. Bewoners en handelaars zien het met lede ogen aan, maar willen niet te veel klagen.
| De voetgangerszone ter hoogte van de AB.
Na 19u ‘s avonds komen de bejaarde zussen Edith en Ilse Nieman niet meer buiten. “We kijken wel uit”, zegt Edith, de meest kwieke van het stel. “Vorige maand werd mijn man hier voor de deur aangevallen. Gelukkig heeft iemand hem geholpen, of hij was er niet meer geweest.”
De zussen wonen allebei in een appartement in het gebouw aan de Borgval 2. De ramen van Ilse geven uit op de werf van de Anspachlaan, recht tegenover de Ancienne Belgique. Ze ziet er iedere avond vechtpartijen, vandalisme, drugsdealers en dronkaards. “Er is nu meer lawaai dan toen er nog auto’s reden”, klinkt het cynisch.
‘Een dag later staat er een ander’
De problemen in de voetgangerszone zijn niet nieuw. Er werd al veel geklaagd over nachtelijke overlast. Zo vroegen buurtbewoners de verkoop van alcohol na 23 uur te verbieden. Tussen het Beursplein en Fontainas komen daar ook drugsproblemen bij, zo klinkt het in de buurt. Tussen het Sint-Goriksplein en de Anspachlaan staan bijna elke nacht dealers.
“Alle dagen zien we hier op de hoek drugsdealers”, vertelt Reynold Leclercq van boekhandel Brüsel. “Ze ontvangen geld en geven een pakketje in ruil. De politie doet niet veel, of kan misschien niet veel doen. Een dag later staat er toch weer een andere.”
Ook andere handelaars en buurtbewoners die we spreken, klagen het probleem aan. Maar ze willen niet allemaal met hun naam genoemd worden. Enerzijds om problemen met het stadsbestuur te voorkomen, anderzijds omdat ze al genoeg negativiteit over de werken gehoord en gelezen hebben. Ze hopen vooral dat de werken snel achter de rug zullen zijn. Sommigen hebben het gevoel dat de overlast groter is geworden sinds de straat is opengebroken, anderen beweren het tegendeel.
“Vanwege de werken zijn de problemen meer zichtbaar”, denkt Philippe Vanderheyden van Multi BD, de stripboekenhandel naast de AB. “Er zijn zeker problemen met veiligheid en drugshandel, maar die zijn er al langer.” Een van zijn etalageruiten heeft een barst. Zijn collega van Brüsel vertelt dat er bij hem twee ruiten werden ingeslagen en een deur geforceerd werd.
Politiepatrouilles
Als oorzaak voor de overlast wordt door velen gewezen naar de afwezigheid van de politie. Die zou vanwege de werken niet langer met de wagen door de straat kunnen patrouilleren en de zone te voet nogal eens links laten liggen. Wanneer we zelf op woensdagnacht passeren, zien we echter een combi met een aantal agenten ter hoogte van het Beursplein staan. Om kwart voor twaalf komt er nog een fietspatrouille uit de Steenstraat richting het Beursplein.
“Er zijn al meer patrouilles dan voorheen, zegt Vanderheyden. “Maar of dat genoeg is? We zouden graag nog meer patrouilles zien, maar ook dan weet ik niet of het de problemen zal oplossen.” Het kabinet van burgemeester Close laat weten dat er tussen 7u30 en 22 uur een speciale politieploeg ter plaatse is in de zone. Tussen 18u30 en 02u is de preventiedienst aanwezig. “We zijn op de hoogte van de problemen en hebben daarop gereageerd”, laat het kabinet weten. Toch besliste het stadsbestuur afgelopen week om geen politiekantoor op de Anspachlaan te installeren.
Tussen 02u en 7u30 ‘s ochtends blijft er evenwel een onbeveiligde werf in het midden van de stad over. In het heropende Beursstation overnachten volgens buurtbewoners regelmatig daklozen, dronkaards en junks raken geregeld in gevecht met elkaar op straat en de drugshandel tiert welig. De hekken rondom de werf die ieder weekeinde opnieuw worden omgegooid, geven de straat een nog treurigere aanblik. Een buurtbewoner meldt dat dit jaar al vier keer werd ingebroken in zijn gebouw.
De politie kon ons desgevraagd geen criminaliteitscijfers van de wijk bezorgen. Burgemeester Close pronkte eerder echter met dalende criminaliteitscijfers in de gehele voetgangerszone. Deze cijfers dateren van voor het openbreken van het deel tussen het Beursplein en het Fontainasplein.
Onderhoud
En toch is het niet alleen maar kommer en kwel, volgens de bewoners en handelaars. De meesten zien wel degelijk de potentie van de voetgangerszone. De huidige, rommelige fase van werken, is iets waar ze doorheen moeten bijten. “Al duurt het wel heel lang”, zegt Edith Nieman. “Ik hoop dat wij het einde nog mogen meemaken.”
Iedereen kijkt uit naar het moment dat de werken af zijn. Al lijkt het echte werk om de buurt leefbaarder te maken dan pas te beginnen. “Om zo’n zone goed te onderhouden, moeten de publieke diensten ter plaatse zijn”, zegt Vanderheyden. “Er moet schoongemaakt worden en de politie moet zich laten zien. Pas dan zal de voetgangerszone geslaagd zijn.”
Voetgangerszone Vijfhoek
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Voetgangerszone Vijfhoek , Philippe Close , voetgangerszone , drugs , drugsdealer , drugshandel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.