Brusselse overleden patiënten moeten zo snel mogelijk worden getransporteerd naar de lijkhuizen. Een lichaam kan namelijk tot drie dagen na het overlijden het coronavirus nog dragen en vormt zo een gevaar voor de naasten en het medisch personeel.
Overledenen moeten in Brussel meteen naar lijkhuis
Zodra een arts heeft vastgesteld dat een persoon natuurlijk is gestorven, mag het lichaam overgebracht worden naar een funerarium of mortuarium. Men moet niet meer wachten op een tweede attest. Die regel geldt zowel voor overleden coronapatiënten als voor andere natuurlijke sterfgevallen, omdat ook die laatste overlijdens te wijten kunnen zijn aan Covid-19.
De maatregel, genomen door minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi), dient drie doelen. Enerzijds wil de Brusselse regering de gezondheidsrisico's voor het medisch personeel beperken. Een lichaam kan namelijk tot drie dagen na het overlijden nog drager zijn van Covid-19. Om die reden zijn de social distancing-regels ook van kracht tussen levende en dode mensen.
Verspreiding tegengaan
Daarnaast is het ook een efficiëntiemaatregel om het ziekenhuispersoneel te ontlasten. De behandeling van het lichaam wordt op één plaats gecentraliseerd. Wanneer er een tweede attest van overlijden moet opgesteld worden, kunnen de artsen die taken onderling verdelen. Tot slot wordt zo ook vermeden dat de woning of de naasten van de overledene besmet raakt.
De Brusselse regering kreeg van het Brussels Parlement volmachten om de coronacrisis daadkrachtig te bestrijden. Clerfayt gebruikt die bijzondere bevoegdheid nu om deze maatregel te nemen.
Lees meer over: Samenleving , covid-19 , coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.