Het Overlegcomité van de verschillende regeringen buigt zich vandaag/dinsdag over het 'Zomerplan', het stappenplan met mogelijke versoepelingen voor de komende maanden. Eén van de grote vragen daarbij is of er in augustus grote festivals kunnen georganiseerd worden en onder welke voorwaarden.
Overlegcomité buigt zich over 'Zomerplan'
Op het vorige Overlegcomité van 23 april konden de verschillende regeringen nog geen akkoord bereiken over de versoepelingen in de zomermaanden juli en augustus. Daarom bleven de afspraken toen beperkt tot versoepelingen in mei en juni. Maar omdat de coronacijfers dalen en het aantal gevaccineerden gestaag stijgt, lijken de regeringen nu wél klaar om een aantal knopen over de zomermaanden door te hakken.
De Vlaamse regering legde het afgelopen weekend alvast haar 'Plan van de vrijheid' op tafel, een stappenplan dat mikt op een terugkeer naar de "complete vrijheid" tegen 1 oktober. Voor elke voorziene versoepeling gelden bepaalde drempels, maar concreet wil het Vlaamse plan vanaf juli bijvoorbeeld buitenevenementen met maximaal 5.000 mensen en indoorevenementen tot 3.000 mensen toelaten, telkens met protocollen. Het aantal nauwe contacten zou naar vier of vijf kunnen gaan. In augustus zou dan sprake zijn van buitenevenementen tot 10.000 mensen en indoorvenementen tot 4.500 mensen. Festivals met meer dan 10.000 bezoekers moeten ook kunnen, op voorwaarde dat er vaccinatiegraad van 80 procent is en er gewerkt kan worden met sneltesten en een Europees coronpaspoort.
Pukkelpop of Tomorrowland
Premier Alexander De Croo lijkt grotendeels op dezelfde golflengte te zitten. Hij liet afgelopen weekend verstaan dat het in de tweede helft van de zomer mogelijk moet zijn enkele grotere festivals te organiseren. "Tegen augustus hebben alle volwassenen in ons land de kans gehad om zich te laten vaccineren. Bovendien hebben we in ons land ontzettend veel expertise in de evenementen- en festivalsector. Het gaat om professionals die tot de wereldtop behoren", klonk het. Ook federaal vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet zondag in De Zevende Dag verstaan dat er in de zomer veel meer mogelijk moet zijn, ook grotere evenementen. Onder bepaalde strikte voorwaarden moeten grote festivals zoals Pukkelpop of Tomorrowland mogelijk zijn. De Vooruit-minister houdt ook een slag om de arm. "Alle verzuchtingen inlossen zal niet mogelijk zijn", aldus Vandenbroucke. "Het zal stapsgewijs gebeuren. Als A mag, zal B moeten wachten", dixit Vandenbroucke.
Het kernkabinet heeft intussen ook een exitplan besproken. Een federale bron bevestigde maandag dat het de bedoeling is verder vooruit te kijken en een soort kalender vast te leggen met data en drempelwaarden, maar dat die onder voorbehoud zijn van de bespreking op het Overlegcomité. Het Nieuwsblad citeerde bijvoorbeeld de datum van 9 juni om de horeca ook binnen weer te laten openen. Naast het zomerplan staan ook de amateursportwedstrijden op de agenda. Die zijn nog steeds verboden, terwijl sporten in openlucht in groepen van 25 zonder wedstrijdelement wel weer kan. Vlaams minister van Sport van Ben Weyts (N-VA) en premier De Croo lieten vorige week al uitschijnen dat dat wedstrijdverbod allicht sneuvelt.
Horeca
Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) trekt op zijn beurt met een voorstel voor een terugkeermoment naar het overleg. Het gaat er om werknemers die al lang telewerken één dag per week te laten terugkeren naar de werkvloer. "Het verplicht telewerk heeft tot resultaat geleid in de strijd tegen het virus, maar weegt sociaal zwaar door", zei Dermagne op Twitter. Zijn Vlaamse collega Hilde Crevits (CDV) liet weten dat ook de Vlaamse regering naar het Overlegcomité trekt met de ambitie om terugkeerdagen mogelijk te maken.
Tot slot keert ook de discussie over het plexiglas op horecaterrassen terug. In het protocol dat samen met de sector was opgesteld stond dat afscheidingen met plexiglas mogen, maar in het Ministerieel Besluit dat vlak voor de heropening gepubliceerd werd, was dat plots niet langer het geval. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CDV) bevestigde zaterdag dat het thema op de agenda van het Overlegcomité staat, maar benadrukte wel dat de veiligheid moet primeren. De plannen om in augustus al festivals en massa-evenementen mogelijk te maken, botsten afgelopen weekend hier en daar al op kritiek. Zo zei infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS-adviesraad, dat de voorstellen ronduit "haaks staan" op het GEMS-advies. "Ik stel alleen maar vast dat dat aan de kant wordt geschoven", aldus Vlieghe.
Het is afwachten in hoeverre die kritiek gehoor vindt binnen het Overlegcomité en over welke concrete versoepelingen de regeringen straks een akkoord kunnen vinden. De vergadering van het Overlegcomité start dinsdag om 9 uur.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , overlegcomité , versoepelingen