Stad en Gewest onderhandelen momenteel over de locatie van de sociale woningen die bij het geplande park aan de Ninoofsepoort moeten komen. Bedoeling is de woningen te realiseren naast de ambachtenschool Arts et Métiers. Zo kan het park een stukje groter worden.
Park Ninoofsepoort mogelijk stukje groter
Behalve het langverwachte park moeten er ook nieuwe woningen komen aan de Ninoofsepoort. Bouwpromotor Besix Red plant er een woontoren, en het Gewest zou er sociale woningen bouwen. Daarover is het laatste woord echter nog niet gezegd. Buurtbewoners en de gemeente Molenbeek pleitten er eerder al voor om de woningen elders een plaats te geven, zodat het park groter kan worden.
Een alternatieve oplossing lijkt nu in de maak. De sociale woningen zouden niet in het park komen, maar erlangs, vlakbij de ambachtenschool Arts et Métiers. Stad en Gewest zijn daarover in vergevorderde onderhandelingen, zo vernam brusselnieuws.be.
"Er zijn inderdaad constructieve gesprekken lopende waarbij minister-president Vervoort, minister Smet, minister Fremault, en burgemeester Mayeur betrokken zijn, om te kijken of de woningen een beetje verder gebouwd kunnen worden op een terrein van de Stad Brussel", zegt de woordvoerster van minister Smet (SP.A). "Dat zou een enorme verbetering zijn voor de bewoners van de sociale woningen (want zicht op het park en niet op de Ninoofsesteenweg) en zou ook een stap vooruit zijn voor de buurtbewoners en gebruikers van het park want het park zou op die manier een stuk groter worden."
Oppositiepartij Groen is blij dat het park groter kan worden, maar is ongerust over de geplande sociale woningen. De partij heeft opgevangen dat de woningen gebouwd zouden worden door het OCMW van de Stad en ze uiteindelijk geen sociaal karakter zouden hebben.
"In dat geval breng je het hele plaatje uit evenwicht", zegt Arnaud Verstraete. "De privépromotor mag een woontoren bouwen met uitzicht op het park, maar voor sociale woningen is er geen plaats. Het vermengen van verschillende bevolkingsgroepen is net een van de grootste uitdagingen van Brussel, zeker op een breuklijn zoals het kanaal. Zo geef je geen signaal van verbinding, maar wel van gentrificatie."
'Geen duimbreed'
Zowel Smet als minister-president Rudi Vervoort (PS) ontkennen echter dat er overwogen wordt om sociale woningen te schrappen. "Ecolo en Groen kunnen zich de moeite besparen om mij hierover te interpelleren, ook al zal ik met plezier antwoorden op hun vragen", zegt Vervoort in een persbericht. "Er is nooit sprake van geweest om ook maar één sociale woning minder te bouwen dan oorspronkelijk gepland. De versterking van de sociale mix en de sturende rol van de overheid daarin zijn principes waarop ik geen duimbreed zal toegeven!"
De regering benadrukt verder dat er nog geen formele beslissing is genomen. De sleutel is in handen van het stadsbestuur. "De oplossing om geen sociale woningen te bouwen in het park kan enkel als het juridisch mogelijk is", klinkt het nog bij Smet. Verschillende voorwaarden moeten vervuld worden. Het kan alleen "als op die plaats een eenzelfde aantal sociale woningen komt als oorspronkelijk voorzien in het plan, voor hetzelfde budget en in de termijn die oorspronkelijk was vastgelegd; en als het wordt gevalideerd door het College van de Stad Brussel." Het college zou binnenkort een beslissing moeten nemen. 'Indien al deze voorwaarden zijn vervuld, zal het zeker het hele project van de Ninoofsepoort versterken."
Recent werd de langverwachte vergunning voor de heraanleg van de omgeving ook al aangepast om het tracé voor de tram te wijzigen. Daardoor was het geplande park al een stukje groter geworden.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.